Huisvesting asielzoekers verbeterd

Veel asielzoekers met een verblijfsvergunning in Zuid-Holland hebben inmiddels een huis. Het grootste deel van de gemeenten in de provincie heeft de taak om deze statushouders aan een huis te helpen, redelijk tot goed uitgevoerd. Er zijn 31 gemeenten die helemaal geen achterstand bij de huisvesting hebben. In een aantal gevallen is er zelfs een voorsprong en hebben meer asielzoekers een huis gekregen dan volgens de opgelegde taakstelling nodig was. Ook zijn er 20 gemeenten die een achterstand hebben met het onderbrengen van statushouders. In totaal zijn er het afgelopen half jaar 367 Zuid-Hollandse asielzoekers aan een huis geholpen.

Hoewel het rijk de taakstelling met 75 statushouders per half jaar opgehoogd heeft, is de achterstand niet toegenomen. Na het eerste halfjaar van 2009 was de achterstand 286 statushouders. Aan het eind van dat jaar was de achterstand gedaald naar 282.

De gemeenten ervaren bij het plaatsen van asielzoekers verschillende problemen. Zo weigeren zij soms een aan hen toegewezen woning. Ook het plaatsen van alleenstaanden is lastig. Vooral in kleine gemeenten met hoofdzakelijk eengezinswoningen. De provincie gaat in gesprek met de gemeenten met de grootste achterstanden.

Advertentie

Leiden Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×