Tijdens een drukbezochte persconferentie presenteerde Aad van er Luit gistermiddag het programma van de 25e editie van de Leidse Lakenfeesten. (Foto's: Emile van Aelst en Bram Pater).

Aad van der Luit neemt afscheid na kwart eeuw Lakenfeesten

Vanaf 1 juli barsten de Leidse Lakenfeesten weer in alle hevigheid los. Voor de 25e keer organiseren Aan van der Luit en de zijnen de feesten die het inmiddels hebben geschopt tot de vierde plek in de landelijke Evenementen Monitor. Rond de 550.000 bezoekers worden er ook dit jaar weer verwacht tijdens de Peurbakkentocht, Leiden Culinair, de Dragonboat Races en de talloze andere activiteiten die van 1 t/m 5 juli worden georganiseerd. Op maandag 5 juli zit het erop voor Van der Luit. Na een kwart eeuw stapt hij dan naar de notaris om het organisatiestokje definitief over te dragen aan Richard van Leeuwen en Nilles Raken die het van hem overnemen.

Van Leeuwen en Raken van het bedrijf VLHG dat onder meer restaurant City Hall runt zijn geen onbekenden in het Leidse. Zo is Van Leeuwen al jaren voorzitter van Horeca Leiden. Om die reden maakt Van der Luit zich ook geen zorgen over een eventuele belangenverstrengeling: “We hebben dit besluit na rijp beraad genomen en er zijn goede afspraken gemaakt. De sfeer van de Lakenfeesten verandert niet. Het wordt nu niet ineens vercommercialiseerd en ook andere horeca-ondernemers hoeven niet bang te zijn dat er drempels worden opgeworpen”.

Tijdens de presentatie van het programma werden ook enkele nieuwe onderdelen bekendgemaakt. Zo vallen de Lakenfeeesten samen met de tweede Leidse Museumnacht (van 1 op 2 juli) die op vrijdagavond om 19.30 uur van start gaat. Op de Hooglandse Kerkgracht komt een ‘Rockademy Parade’ met muziek, cabaret, stand-up comedy en straattheater. Galerie De Pieter in het oude postkantoor aan de Breestraat opent vrijdag 2 juli de expositie ‘Leids’ met kust van en over Leiden.

Ook de vertrouwde onderdelen staan uiteraard weer op het programma. Zo gaan de Lakenfeesten weer officieel van start met de nog elk jaar populairder wordende Peurbakkentocht op donderag 1 juli (19.00 uur) met dit jaar een recordaantal van 65 deelnemers. Op de Garenmarkt is dan inmiddels ook Leiden Culinair geopend. Op 4 juli spelen er 36 straatmuzikanten tijdens het Gouden Pet Straatmuzikantenconcours en tijdens de Lakenmarkt is er ook weer een standhouders-concours. Ook aan de kinderen is gedacht met een zomerkermis, een kinderdorp op de Breestraat en een schilderwedstrijd.

Het volledige programma van de Lakenfeesten staat op www.lakenfeesten.nl. Op www.leidenculinair.nl staat alle informatie over deze culinaire Leidse vierdaagse.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×