LUMC ontdekt veroorzaker trichodysplasia spinulosa

Onderzoekers van het LUMC en Jeroen Bosch Ziekenhuis hebben hoogst waarschijnlijk de veroorzaker van trichodysplasia spinulosa (TS) ontdekt. Alles wijst er op dat deze zeldzame ziekte veroorzaakt wordt door een eerder nog onbekend humaan polyomavirus. TS is een huidaandoening die wereldwijd maar bij enkele tientallen mensen voorkomt en die alleen personen kan treffen die afweerremmende medicijnen slikken om bijvoorbeeld afstoting van een orgaan te voorkomen. Uit de huidcellen van met name het gezicht van de patiënten die TS hebben, groeien gelige harde stekeltjes, de huid verdikt en wenkbrauwen en wimpers vallen uit. Al eerder hebben onderzoekers geprobeerd de veroorzaker te vinden, maar steeds zonder succes. De Leidse onderzoekers zetten een andere onderzoekstechniek in en ontdekten het humaan polyomavirus bij een 16-jarige jongen die TS ontwikkelde na een harttransplantatie. Het nieuw ontdekte virus heeft voorlopig de naam trichodysplasia spinulosa-geassocieerd polyomavirus (TSV) gekregen. Hoewel nog niet vaststaat dat het ontdekte virus inderdaad de ziekteverwekker is, is de kans wel erg groot. Wanneer de getroffen huid ingesmeerd wordt met de virusremmende crème cidofovir, verdwijnen de stekeltjes grotendeels. Ook neemt het aantal TSV-deeltjes in de huidcellen dan af. De onderzoekers denken dat het virus vaker bij mensen voorkomt, maar dat het alleen tot de ziekte leidt als zij een hele slechte afweer hebben. TSV is verwant aan een ander humaan polyomavirus dat huidkanker veroorzaakt, het zogenaamde Merkel-cel polyomavirus (MCV). De onderzoekers willen nu nagaan of TSV zelf ook iets met kanker te maken heeft. Daarnaast willen zij uitzoeken hoe algemeen het virus voorkomt, hoe het wordt overgedragen en of het nog andere gevolgen kan hebben.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×