Steeds meer jongeren dupe van oplichtingspraktijken

Steeds meer jongeren vanaf 18 jaar worden op verschillende manieren opgelicht door criminele leeftijdsgenoten. Meestal worden de contacten gelegd via internet, waarbij zij door mooie beloftes of door bedreigingen, diep in de schulden kunnen belanden. Het gaat hierbij bijvoorbeeld over telefoonabonnementen of over persoonlijke leningen, die de criminelen hen laten afsluiten onder valse voorwendselen. De slachtoffers krijgen een verhaaltje op de mouw gespeld, dat ze een afgesloten abonnement de volgende dag direct kunnen annuleren en geld kunnen verdienen met het doorverkopen van het ‘gratis’ telefoontje. Nadat ontvangen telefoontjes afgeleverd zijn, horen de slachtoffers niets meer en ontvangen ook geen geld. Wel ontvangen ze torenhoge rekeningen van de provider.

De oplichting bij het afsluiten van persoonlijke leningen gaat vaak op dezelfde manier. De jongeren worden ingepalmd, misleid of bedreigd om een persoonlijke lening af te sluiten, waarbij beloofd wordt, dat ze een deel van het geld zelf mogen houden. De crimineel heeft van tevoren verteld dat hij een bekende heeft in de financiële wereld, die het aangegane contract snel zal vernietigen. De jongere sluit de lening af, hij krijgt niets van het geld, het contract blijft bestaan en wat overblijft is de schuld van de lening.

Onlangs zijn vijf verdachten, in de leeftijd van 19 tot en met 33 jaar, allen afkomstig uit Waddinxveen, in verband met een aantal van deze oplichtingszaken aangehouden. De maximale gevangenisstraf voor oplichting is 4 jaar.

De politie verzoekt gedupeerden contact op te nemen met de politie via 0900-8844.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×