De onderscheiding werd zaterdagmiddag uitgereikt door burgemeester Lenferink tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Engelberthahoeve in Leiden. Daarbij waren onder de vele gasten ook de schrijver Maarten ’t Hart, zanger Ernst Daniël Smid, Eva Biesheuvel, vertegenwoordigers van de TROS en oud-burgemeester Scholten van Arnhem aanwezig.

Koninklijke onderscheiding voor TROS-coryfee Aukelien van Hoytema

Vanmorgen heeft TROS-coryfee en programmamaker Aukelien van Hoytema een Koninklijke onderscheiding ontvangen. Zij is door koningin Beatrix benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Aukelien van Hoytema trad in 1986 in dienst bij de TROS. In 1994 werd zij hoofd van de afdeling Culturele Programma’s van deze omroep. Tevens was ze lid van de zenderredactie van de klassieke zender Radio 4. In die jaren heeft zij zich ontwikkeld tot een deskundig en gepassioneerd programmamaker en “anchorman” van radio 4. Grote bekendheid kreeg zij met haar radioprogramma op de zaterdagmorgen “ Een Goede Morgen Met …. ” waarin bekende Nederlanders hun eigen muziekkeuzes lieten horen.

Daarnaast maakte Aukelien van Hoytema deel uit van talloze besturen. Zo was zij of is zij nog steeds bestuurslid van o.a. het Koninklijk Concertgebouw Orkest KCO, en de Vrienden van het Concertgebouw Orkest, de stichting Orlando Kwartet, de stichting Animato, de Helge Domp Stichting, de stichting Internationaal Tromp Concours, de Frank Martin Stichting, de stichting Internationaal Van Wassenaer Concours, de stichting Bach 2000 en de stichting Internationaal Vocalistenconcours in Den Bosch, waarvan afgelopen week de 47e editie plaatsvond.

Ook programmeerde Van Hoytema muziek voor de Dr. Anton Philipszaal en de Nieuwe Kerk in Den Haag. Aukelien van Hoytema vervulde eveneens het lidmaatschap van de Raad van Advies en Ondersteuning van de Nationale Stichting Nieuwe Kerk te Amsterdam en  van de Raad van Advies van de Oude Kerk in Amsterdam. Ze schreef enkele boeken, alsmede teksten voor toneel en musicals en verzorgde columns.

Aukelien van Hoytema maakt nog steeds deel uit van het damessalonorkest Salut d’Amour, waarin zij als zangeres ook liederen ten gehore brengt. Van Hoytema wordt vooral geprezen omdat zij er in is geslaagd om veel Nederlanders dichter bij de klassieke muziek te brengen.

Leiden Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×