Yad Vashem ceremonie voor familie Ciggaar

Woensdag vond in de Synagoge aan het Levendaal een Yad Vashem ceremonie plaats voor de familie Ciggaar. De Diplomaat voor Economische Zaken van de Ambassade van Israel Yaron Schrotter, reikte de onderscheiding uit aan één van de dochters van Gerrit Ciggaar en Leentje Ciggaar-Verhaar, om dit echtpaar zo postuum te eren voor de daden tijdens de Holocaust. Het gezin Ciggaar woonde in een boerderij in Sassenheim en bood tijdens de oorlog onderdak aan verschillende Joodse kinderen. Eén van die kinderen was Benjamin Leopold Klein, die de Yad Vashem medaille voor hen aangevraagd heeft. De Joodse Ben Klein werd in 1940 in den Haag geboren, als jongste in een gezin met twee dochters. De ouders van zijn moeder hadden in Leiden een pension. Toen zij in 1941 noodgedwongen naar Deventer moesten verhuizen, betrok Ben klein met zijn ouders en zussen het huis van zijn grootouders aan Marienpoelstraat 15. Zijn ouders probeerden het pension daar draaiende te houden. Het gezin kon niet rondkomen van de inkomsten en de vader van Ben besloot contact te leggen met mensen die op de zwarte markt handelden. In 1942 werd hij gearresteerd op verdenking van zwarte handel en via de Scheveningse gevangenis opgesloten in Kamp Amersfoort. Daarna werd hij gedeporteerd naar concentratiekamp Mauthausen, waar hij in juli van dat jaar stierf. Dankzij de hulp van Emilie Stoffels-van Brussel en haar man Hijme Stoffels, die ook in de Marienpoelstraat woonden, kon het gezin vlak voor aankomst van de Duitse ophaaldienst vluchten en onderduiken. Ben vond een liefdevol thuis bij de familie Ciggaar. Ook één van zijn zussen verbleef daar tijdelijk. Hun moeder bezocht de kinderen daar zo nu en dan, wat niet alleen voor haar, maar ook voor de familie Ciggaar gevaarlijk was.

Uiteindelijk werden de boerderij en het vee van de familie grotendeels verwoest door een bombardement. Het gezin overleefde, net als moeder Klein en haar drie kinderen. De vier vertrokken na de oorlog naar Amerika. Ben heeft altijd contact met zijn onderduikfamilie gehouden.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×