Een schets voor het DMC aan de Haagweg met een parkeerdek voorzien van zonnecellen (Archiefbeeld: SSL).

Duurzaam Mobiliteitscentrum mogelijk groter

Begin dit jaar kwam de Stichting Stadsparkeerplan Leiden (SSL) naar buiten met het plan voor een Duurzaam Mobiliteitscentrum (DMC) aan de Haagweg. Het terrein moet een parkeerdek krijgen, waardoor het aantal parkeerplaatsen verdubbelt van zo’n 450 naar 900. Daar omheen moeten allerlei duurzame initiatieven komen. Momenteel heeft SSL al busjes op biogas, elektrische scooters, deelauto’s, OV-fietsen en steps. Naast een uitbreiding van die projecten moeten er een tankpunt voor aard- / biogas en meer tankpunten voor elektrische voertuigen bijkomen. Inmiddels lijkt de kans steeds groter te worden dat een deel van de geplande woningbouw door La Linea aan de achterzijde van het terrein niet van de grond komt. Dat biedt volgens voorzitter Peter Labrujère van SSL mogelijkheden voor een flinke uitbreiding naar maar liefst 1500 parkeerplaatsen. De tijdelijke parkeergarage die eerst bij de Morspoort zou komen, kan wat hem betreft op de Haagweg neergezet worden.

Bovenop het parkeerdek of de garage kan een dak van zonnepanelen gebouwd worden, zodat elektrische voertuigen met eigen stroom kunnen worden opgeladen. Ook zit in de planning een centrum voor informatie, educatie en advies over duurzame mobiliteitsoplossingen. Op die manier zou het Haagwegterrein een knooppunt zijn van verschillende soorten groen vervoer en een centrum dat helpt om groen vervoer verder te ontwikkelen. Dat is belangrijk, want in de toekomst zouden er meer van zulke centra moeten komen in de regio, alleen al om de regionale afspraken over CO2-reductie te kunnen halen. Voor Leiden is één milieuvriendelijk transferium eigenlijk ook niet genoeg.

Directeur Chris Verplancke van SSL laat weten dat verschillende regiogemeenten inmiddels ook denken aan het oprichten van soortgelijke DMC’s. Of het plan voor de verplaatsing van de parkeergarage haalbaar is, weet hij nog niet, wel wordt er druk verder gewerkt aan het oorspronkelijke plan. Afgelopen week heeft het het college bijgepraat over de plannen. Wethouder Robert Strijk is gecharmeerd van het plan, zo laat hij weten. De komende periode worden de plannen binnen nader bekeken. In de begroting heeft het college 5 miljoen uit de NUON-gelden uitgetrokken voor 1000 extra parkeerplaatsen. Die extra plekken zijn onderdeel van het beleidsakoord dat D66, VVD, CDA en SP sloten na de verkiezingen

Wethouder Pieter van Woensel kan nog niet reageren op het voorstel om de Morspoortgarage op de Haagweg te realiseren: “Ik ken het plan nog niet en vooralsnog is het de bedoeling dat op die plek woningen komen. Ik heb wel van La Linea gehoord dat er mogelijk een ander type woning komt dan de geplande twee-onder-één-kap woningen. Huizen die in deze moeilijke markt makkelijker verkocht worden.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×