'De kloten van de keizer’, vrolijke wetenschap bij Boerhaave

Niet ‘zijn nieuwe kleren’, maar de kloten én de tandenborstel van de Keizer komen aan bod op 26 oktober bij Museum Boerhaave in het kader van ‘Ig-Nobelprijswinnaars en andere vrolijke wetenschap’. Ilja van Beest, Universiteit van Tilburg en Simon Rietveld, Universiteit van Amsterdam, presenteren hun opmerkelijke astma-onderzoek waarmee ze eerder deze maand een Ig-Nobelprijs wonnen. Deze alternatieve Nobelprijs, voor onderzoek dat ‘je eerst aan het lachen maakt en daarna aan het denken zet’, kregen ze voor hun experiment waarin ze de invloed van een ritje in de achtbaan op astma onderzochten. Hein Meijers presenteert zijn boekje ‘De kloten van de keizer en andere geschiedenissen die u niet wilt lezen’, dat vol staat met wetenschappelijke wetenswaardigheden met een lichte toets. Het eerste exemplaar zal in ontvangst genomen worden door Dirk van Delft, directeur van Museum Boerhaave.

Kees Moeliker, werkzaam bij het Natuurmuseum Rotterdam en in 2003 winnaar van een Ig-Nobelprijs voor zijn waarneming van homoseksuele necrofilie bij de tamme eend, doet verslag van de gedenkwaardige en geestige prijsuitreiking in Harvard.

In het museum, dat de vrolijke wetenschap een warm hart toedraagt, ging onlangs de tentoonstelling ‘Say Cheese! De kracht van de mond van start’. Keizer Napoleon is daarin met een topstuk present, niet met zijn kloten maar met zijn tandenborstel.

De bijeenkomst ‘Ig-Nobelprijswinnaars en andere vrolijke wetenschap’ vindt plaats op 26 oktober en begint om 17.00 uur. De toegang is gratis.
Meer info: www.museumboerhaave.nl

Cultuur


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×