Chris de Waard (links) en Dennis Oudshoorn van Sleutelstad (Archieffoto: Michel ter Wolbeek).

Sleutelstad 93.7 FM sluit publieke toekomst niet uit

De commerciële radiozender Sleutelstad FM denkt na over een toekomst als publieke lokale omroep voor Leiden. Volgens oprichter Chris de Waard van het Leidse radiostation is die stap kleiner dan veel mensen misschien denken. “We zijn nu weliswaar commercieel, maar dat is toch vooral een juridische term. In een gemeente kan maar 1 publieke zender actief zijn en die was er al. Een commerciele zender starten was het enige alternatief toen we in 2005 begonnen.” Zowel publieke als commerciële zenders zijn voor hun inkomsten afhankelijk van advertentie-inkomsten. Publieke zenders kunnen daarnaast ook nog aanspraak maken op een stukje publieke financiering van € 1,30 per huishouden per jaar. In de meerjarenbegroting van de gemeente Leiden heeft het college de omroepbijdrage per 2013 geschrapt. Tot en met 2012 zijn er al subsidieafspraken met de huidige publieke zender Holland Centraal die in dat jaar een verlenging voor de zendmachtiging moet aanvragen. Het Leidse college is niet van plan die te verstrekken. De Waard: “Als je de motivatie daarvan leest is het in een tijd van bezuinigingen misschien een logische keuze, maar de bijdrage is niet gekoppeld aan Holland Centraal, maar een het fenomeen lokale omroep. Schrappen betekent dat het geld ook voor een nieuw initiatief niet meer beschikbaar is en dat maakt het een stuk lastiger om wél een goed product neer te zetten.”

Sleutelstad bekijkt nu of het volgend jaar inderdaad een aanvraag gaat indienen. Volgens De Waard hangt dat er onder andere af van hoe de gemeente Leiden daar tegenover staat. Mocht het zover komen dan krijgt Sleutelstad ook de mogelijkheid om via televisie uit te gaan zenden. De Waard daarover: “Lokale televisie is gewoon een logisch medium om vol op in te zetten. Daar hoef je niet eens over na te denken. Mensen willen niet alleen lezen en horen wat er in hun omgeving gebeurt, maar het ook zien.”

Op internet doet Sleutelstad al de eerste voorzichtige experimenten met bewegend beeld door steeds vaker korte filmpjes bij artikelen te plaatsen. “Daarbij is actualiteit nu nog belangrijker dan een hele gelikte uitzending, maar de techniek om met relatief weinig middelen ook goede beelden te maken komt ook steeds breder beschikbaar. Daarmee wordt het ook beter betaalbaar,” aldus De Waard. Ook deze website zal als het zover komt onderdeel gaan uitmaken van Sleutelstad als lokale omroep.

Leiden Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×