Einde dreigt voor Sociëteit De Burcht

Een huurverhoging van 80% dreigt Sociëteit De Burcht de das om te doen. Dat schrijft voorzitter Frank Elkhuizen van de Stichting Samenwerkende Podia Leiden (STAMPOD) en van Jazzpodium Hot House, mede namens Stichting de Burcht en Cultureel Centrum De X in een brandbrief aan het gemeentebestuur. “Uw bemiddeling is gewenst.” De gemeente verkocht het pand in 2007. Toenmalig wethouder Witteman zei na een persoonlijk gesprek met de projectontwikkelaar die veel onroerend goed in dat gebied in bezit heeft, overtuigd te zijn van zijn goede bedoelingen.

“De verkoop van Sociëteit De Burcht was wellicht financieel aantrekkelijk. De culturele rentabiliteit is toen helaas volstrekt niet meegewogen in de besluitvorming,” aldus Elkhuizen. Nu de nieuwe eigenaar van plan is om de huur op korte termijn met 80% te verhogen, dreigt het doek te vallen voor de daar programmerende podia. Elkhuizen: “Zelfs als de huidige hoofdhuurders dit al zouden kunnen betalen, dan gaan ook hun huidige onderhuurders 80% meer betalen. De verwachting is, dat deze huurprijsverhoging het einde betekent van Sociëteit De Burcht en daarmee dus onlosmakelijk het einde van de aldaar programmerende podia.”

“Een huurverhoging van 80% gaat elke marktconforme huur ver te boven. Wij hebben dus uw hulp nodig,” schrijft Elkhuizen die het wil dat de gemeente gaat bemiddelen tussen de hoofdhuurders van De Burcht en de eigenaar van het pand. “U kunt iets goed maken van wat het vorige gemeentebestuur onvoldoende heeft doordacht. Met de verlenging van een acceptabele huur kan de Burcht de vrijplaats blijven voor hedendaagse kunstvormen. Het is toch eeuwig zonde als zo’n mooi kunstcentrum voor Leiden en omstreken verloren gaat”

In De Burcht houden Burcht Jazz, Burcht Literair, Burcht Klassiek, Burcht Kennis, Cultureel Centrum De X, Jazzpodium Hot House en een aantal zangkoren nu nog hun activiteiten.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×