‘Het alledaags gesticht’ belicht bij Salon Boerhaave

Joost Vijselaar houdt op 17 november een interessante lezing bij Salon Boerhaave. Vijselaar is bijzonder hoogleraar Geschiedenis van de Psychiatrie en verbonden aan de Universiteit Utrecht. Hij publiceerde een aantal boeken over persoonlijke ervaringen van patiënten en over de alledaagse werkelijkheid van de krankzinnigenzorg, een onderwerp waarover niet veel geschreven is vanuit dit oogpunt. Zijn meest recente boek ‘Het Gesticht: enkele reis of retour’ gaat over de sociale mechanismen rond psychiatrische instellingen tussen 1890 en 1950: de opname, het verblijf en ontslag. Vijselaar stelt in het boek aan de orde hoe “families omgingen met hun ‘krankzinnige’ verwanten? Wat moest er gebeuren wilde het tot een opname komen? Hoe zag het leven er uit in de inrichting? En wanneer kon een patiënt weer naar huis?”

De lezing is gratis bij te wonen en begint om 16.00 uur in Museum Boerhaave.
Salon Boerhaave is een maandelijkse lezingenreeks over actuele wetenschapshistorische onderwerpen en is een samenwerkingsverband tussen Museum Boerhaave en de Universiteit Leiden.

Meer info: www.museumboerhaave.nl

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×