Kandidaatlijsttrekker GroenLinks kreeg tonnen onderwijsgeld mee

In maart volgend jaar worden de verkiezingen voor Provinciale Staten gehouden en zo langzamerhand bereiden de partijen zich daarop voor. Zo ook GroenLinks. Gisteren vond in Hotel Nieuw Minerva in Leiden een debat plaats tussen de kandidaatlijsttrekkers voor die partij. Onder hen twee Leidenaren. Oud-wethouder John Steegh en onderwijsspecialist Ankie Verlaan. Die laatste raakte in opspraak toen de Algemene Onderwijsbond in 2008 onderzoek deed naar grootverdieners in het onderwijs. Verlaan verliet de UvA in 2007 na een dienstverband van vier jaar met een gouden handdruk van maar liefst 341.000 euro.

AOb-voorzitter Walter Dresscher zette zich destijds in de Volkskrant flink af tegen de enorme bedragen die onderwijsbestuurders incasseerden. Volgens Dresscher ging het om bizarre salarisstijgingen, onverklaarbare prestatiebonussen en torenhogen gouden handdrukken van bestuurders. Naar aanleiding van de rel rond de exorbitante beloningen, startte in Den Haag de politieke discussie om dwangsommen op te leggen aan universiteiten en hogescholen die hun personeel te hoge salarissen en bonussen gaven.

De Leidse fractievoorzitter van GroenLinks, Pieter Kos, reageert voorzichtig: “In zijn algemeenheid kunnen dit soort vertrekpremies van publiek geld gewoon echt niet. Zij zal absoluut iets uit te leggen hebben op de ledenvergadering. Die vergadering zal dan beoordelen of zij haar een geschikte kandidaat en vertegenwoordiger vindt en dan ook dit in ogenschouw nemen.” Volgens Kos heeft Verlaan tegenover hem ontkend dat het bedrag klopt. Verder onderzoek laat hij over aan het provinciale GroenLinks-bestuur.”

Naast de twee Leidse kandidaten kunnen de GroenLinks-leden kiezen uit de huidige provinciale fractievoorzitter Oscar Dijkhof en de Voorschotense oud-wethouder Marijke Kleijweg. Op 20 november stelt de partij de definitieve lijst voor de statenverkiezingen vast.

Leiden Regio ankieverlaan-gl


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×