Bijeenkomst Ludolph van Ceulen bij Boerhaave

Op woensdag 8 december herdenkt Museum Boerhaave dat de Leidse schermmeester en wiskundige Ludolph van Ceulen, vier eeuwen geleden overleed. Van Ceulen werd wereldberoemd omdat hij het getal pi tot op de 35ste decimaal uitrekende. Volgende week woensdag zal dr. Steven Wepster, die als wiskundige verbonden is aan het Utrechtse Descartes Centre, spreken over het leven, werk en de betekenis voor de wiskunde van deze internationaal vermaarde mathematicus. Aansluitend proberen tien wiskundigen de ‘Ludolph van Ceulen bokaal’ in de wacht te slepen. Deze bokaal gaat naar de gene die op een ouderwets schoolbord uit de losse hand met een krijtje in één vloeiende beweging de mooiste cirkel kan tekenen. Als schermgrootmeester was Ludolf van Ceulen gewend om te werken in en met cirkels. Hij berekende pi volgens de methode van Archimedes in 1596 tot twintig decimalen, waarna hij er in 1610 vlak voor zijn dood nog vijftien bijleverde. De lezing van Steven Wepster is gratis bij te wonen en begint om 16.00 uur. Na afloop is er een borrel. Meer informatie staat op www.museumboerhaave.nl

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×