Mogelijk Twitterverbod in Leidse raad

Steeds meer Leidse raads- en collegeleden zijn actief op Twitter. Daar is op zich niks mis mee. Het zou bijvoorbeeld de kloof tussen de politiek en de burgers kunnen verkleinen, hoewel zo’n interactie in praktijk nog niet massaal lijkt te ontstaan. Het zijn toch vooral de raadsleden onderling die Twitter gebruiken voor heuse schaduwdebatten tijdens de raads- en commissievergaderingen. Tel daarbij een aantal ongelukkige uitlatingen die raadsleden recent via Twitter de wereld instuurden en je hebt een prima voedingsbodem voor de discussie of Twitteren wel wenselijk is tijdens de vergaderingen. Paul van Meenen, fractievoorzitter van D66, is in elk geval erg voor een beperking van al dat digitale gekweel.

Van Meenen: “Ik stoor me er mateloos aan dat via Twitter de laatste tijd een soort schaduwdebatten worden gevoerd tijdens de raadsvergaderingen. Dat is ook niet goed voor het aanzien van de politiek.” Hij wil dat het reglement van orde van de Leidse gemeenteraad wordt aangepast. Of daar echt een Twitterverbod in komt te staan is nog maar de vraag met zoveel fans van het medium. Niet in de laatste plaats binnen zijn eigen fractie. Onder ondere partijgenote Elze ’t Hart twittert in reactie op Van Meenen’s uitspraken bijvoorbeeld dat ze zich niet laat tweetkorven. Deze kreet van GroenLinks fractievoorzitter Pieter Kos krijgt van meer raadsleden bijval. In elk geval wil Van Meenen de discussie aangaan. SP-raadslid Eva de Bakker vindt hij daarbij in elk geval aan zijn zijde. Die klaagt, via Twitter, al langer over de schaduwdebatten.

Naast het Twitteren valt ook het gebruik van allerlei laptops en andere beeldschermen niet in goede aarde bij Van Meenen. “Vroeger stoorde ik me aan raadsleden die de krant zaten te lezen, nu zie je allerlei beeldschermen waar mensen kennelijk van alles voor zichzelf aan het doen zijn.”

Een zogenaamde ‘eindejaarsmotie’ die morgen door de PvdA wordt ingediend, roept het college op om het monumentale meubilair in de historische raadszaal te voorzien van voldoende stopcontacten voor alle raadsleden die daar dan hun iPods, laptops en dergelijke kunnen opladen. Van Meenen ziet daar niks is. Wel kan hij zich voorstellen dat er een systeem met schermen komt waar raadsleden hun informatie vanaf kunnen lezen. Dat scheelt papier. Maar dat zou dan wel een min of meer gesloten systeem moeten zijn, waarop niet getwitterd kan worden.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×