Burgemeester Lenferink hoopt dat Leiden erin slaagt een heldere politieke koers te gaan varen, ondanks de nieuwe werkwijze waarin besluitvorming niet meer plaatsvindt op basis van een dichtgetimmerd collegeakkoord. (Foto's: Chris de Waard en Emile van Aelst, video: Emile van Aelst).

Burgemeester Lenferink: "Leiden heeft stabiliteit nodig"

Tijdens de drukbezochte nieuwjaarsreceptie van de gemeente Leiden, maandagavond in de Pieterskerk, blikte burgemeester Lenferink terug op 2010. Waardering sprak hij uit voor de afgelopen jaarwisseling die opnieuw zonder grote problemen verliep. Ook al was dat vooral te danken aan de zware inzet van politie, brandweer en gemeente. Ook de politieke machtsverschuivingen kwamen aan de orde. Zowel landelijk als lokaal. De nieuwe politieke wind die in Leiden waait, waarbij partijen per onderwerp wisselende meerderheden vormen, bevalt Lenferink wel. Toch is er ook een keerzijde aan de werkwijze, zo vindt de burgemeester: “Door die werkwijze ontbreekt een heldere en vaste koers, en dat heeft Leiden wel nodig.”

Lenferink wil dat het college van b&w de Leidse stadsvisie vertaalt in strategische beleid: “Als de raad die lijn dan volgt, kan ook de nieuwe werkwijze op voldoende koersvastheid rekenen”.

Een nieuwtje had de burgervader ook te melden. Leiden doet het steeds beter als congresstad en wist het prestigieuze Museumcongres te strikken. Dat wordt volgend jaar in de Sleutelstad gehouden.

Tenslotte benadrukte Lenferink het belang van Leiden als centrumstad in de regio. Hij riep daarbij de buurgemeenten op om ook volop in te zetten op het realiseren van voorzieningen ten behoeve van de kennisindustrie: “Leiden als kennisstad heeft immers ook voor hen een bijzondere betekenis”.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×