Leiden wil gladheidsbestrijding regionaal aanpakken

De gemeente Leiden wil samen met de buurgemeenten Oegstgeest, Zoeterwoude en Leiderdorp een grote voorraad strooizout aanleggen om in de toekomst tekorten te voorkomen. Ook wordt de levering van het strooizout opnieuw aanbesteed en wil wethouder Frank de Wit (D66) onderzoeken of er meetpunten in de stad kunnen komen die heel lokaal de temperatuur doorgeven aan Meteoconsult. Met die extra informatie kan er sneller worden ingespeeld op plotselinge veranderingen. Ook wil De Wit dat inwoners van Leiden al voor het invallen van de winter gratis strooizout kunnen ophalen.

Uit de brief die De Wit deze week naar de raad stuurde blijkt verder dat de gemeente in november en december de gladheid heeft bestreden met zowel eigen materieel als ingehuurde aannemers. Door het zouttekort moest al snel zand worden bijgemengd. Dat heeft minder effect dan alleen strooizout. Op fietspaden werkt strooien sowieso veel minder goed. Daar is borstelen de aangewezen manier om sneeuw en ijs te bestrijden, maar daarvoor heeft de gemeente niet altijd voldoende capaciteit. Werken met vrijwilligers levert volgens De Wit problemen op met aansprakelijkheid, training en beperkte mogelijkheden in de aansturing en beschikbaarheid.

Eerder kondigde D66-raadslid Elze ’t Hart aan met vragen over het Leidse strooibeleid te komen. De Wit is dat nu voor en geeft met zijn voorstellen meteen een voorzet voor de gladheidsevaluatie die voor maart is gepland.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×