Leiden wil gladheidsbestrijding regionaal aanpakken

5

De gemeente Leiden wil samen met de buurgemeenten Oegstgeest, Zoeterwoude en Leiderdorp een grote voorraad strooizout aanleggen om in de toekomst tekorten te voorkomen. Ook wordt de levering van het strooizout opnieuw aanbesteed en wil wethouder Frank de Wit (D66) onderzoeken of er meetpunten in de stad kunnen komen die heel lokaal de temperatuur doorgeven aan Meteoconsult. Met die extra informatie kan er sneller worden ingespeeld op plotselinge veranderingen. Ook wil De Wit dat inwoners van Leiden al voor het invallen van de winter gratis strooizout kunnen ophalen.

Uit de brief die De Wit deze week naar de raad stuurde blijkt verder dat de gemeente in november en december de gladheid heeft bestreden met zowel eigen materieel als ingehuurde aannemers. Door het zouttekort moest al snel zand worden bijgemengd. Dat heeft minder effect dan alleen strooizout. Op fietspaden werkt strooien sowieso veel minder goed. Daar is borstelen de aangewezen manier om sneeuw en ijs te bestrijden, maar daarvoor heeft de gemeente niet altijd voldoende capaciteit. Werken met vrijwilligers levert volgens De Wit problemen op met aansprakelijkheid, training en beperkte mogelijkheden in de aansturing en beschikbaarheid.

Eerder kondigde D66-raadslid Elze ’t Hart aan met vragen over het Leidse strooibeleid te komen. De Wit is dat nu voor en geeft met zijn voorstellen meteen een voorzet voor de gladheidsevaluatie die voor maart is gepland.

Delen
Leiden Culinair

5 reacties

 1. Laurens Beijen op

  Wat ik steeds maar niet begrijp: waar komt toch het idee vandaan dat gemeenten gratis strooizout zouden moeten uitdelen?
  In de afgelopen sneeuwperiode heb ik weer gemerkt dat het ook anders kan. Als je de stoep voor je huis schoonveegt zijn een paar grammetjes zout uit de strooibus in het keukenkastje meer dan voldoende om alle sneeuwresten prachtig te laten smelten. De kosten: minder dan een cent.
  Dat gesmijt met strooizout door particulieren lijkt me alleen maar slecht voor het milieu.

 2. Waarom toch altijd de focus op strooizout als oplossing? In andere gemeenten zoals Tilburg zijn of worden proeven genomen met (niet schadelijke ) chemicaliën die het smeltproces kunnen versnellen van sneeuw en ijs. Heeft men daar bij de gemeente Leiden ervaringen mee en is er al eens onderzoek naar gedaan?

 3. Tilburg moest alternatieven zoeken, want de gemeente had veel zout aan de bewoners uitgedeeld :). Het is natuurlijk niet nodig dat elke gemeente zelf onderzoek doet. Er is genoeg kennis in Nederland en daarbuiten.
  Strooizout (onzuiver natriumchloride, NaCl) verlaagt het vriespunt. De gemeente zou andere in water goed oplosbare zouten kunnen strooien, maar die zijn duurder en zijn vaak ook niet zonder allerlei nadelen. Ook kan worden gekozen voor een verzadigde oplossing van strooizout of nat strooizout, waarvan dan minder nodig is, eventueel met toevoeging van calciumchloride (CaCl). Zout bevordert corrosie en ook uit milieuoogpunt zijn niet-chemische middelen beter, zoals zand en houtschilfers. Die veroorzaken wel een hoop smerigheid en rommel en kunnen in sommige gevallen rioolbuizen verstoppen.
  Wij onderzoeken thans de effectiviteit van zogenaamde dooikorrels. Burgers kunnen natuurlijk ook zelf de stoep voor hun woning sneeuwvrij maken en houden.

  BAD (Bureau Algemene Deskundologie; u vraagt, wij googelen)

 4. vorig jaar waren we ook al zo snel door ‘ons’ zout he….? En wat er verteld? ‘Hier hebben we van geleerd, dit gebeurd ons geen tweede keer’ Dus wel…….dus gemeente Leiden is stommer dan die ezel want die stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline