Van den Broek bewerkte het kaartje van het RIVM. Daardoor is goed te zien dat de rookpluim ook over Leiden is getrokken. Hij wijst er wel op dat het RIVM een model heeft gebruikt. Het is dus geen rook die echt is waargenomen.

Mogelijk toch roetdeeltjes Moerdijk in Leiden

De gemeente Leiden waarschuwt dat er mogelijk toch roetdeeltjes van de brand in Moerdijk in Leiden zijn neergeslagen. Eerder ging de gemeente er van uit dat de rookpluim niet over Leiden was gekomen. Inmiddels is er op basis van een theoretisch model een kaart gemaakt waarop een pluim staat ingetekend. Deze pluim beslaat driekwart van Nederland. Het RIVM heeft het gebied ingedeeld in zones. Leiden bevindt zich op het randje van de pluim in de zone verder dan 60 kilometer van Moerdijk. Binnen deze zone is niet uitgesloten dat er roetdeeltjes zijn neergedaald. D66 heeft het college inmiddels schriftelijke vragen gesteld. De Leidse hoogleraar Wetenschapscommunicatie Jos van den Broek vindt alle ophef zwaar overdreven.

Volgens Van den Broek verstoken we in Nederland dagelijks 20 x zoveel diesel en benzine als de hoeveelheid koolwaterstof bij de brand in Moerwijk. Ook open haarden, de barbeque en vuurwerk zorgen voor roetdeeltjes in de lucht. Van den Broek: “Daar hoor je nooit iemand over. Je moet mensen niet onnodig bang maken.” Hij vindt wel dat er in het begin van de ramp te makkelijk is gezegd dat er niks aan de hand is. “Als je het nog niet echt weet, moet je voorzichtig zijn. Ik snap ook niet dat de hulpdiensten niet met gasmaskers op aan het werk waren.”

Van den Broek is niet alleen deskundig op het gebied van communicatie, maar ook vanchemicaliĆ«n heeft hij de nodige kennis. Eerder schreef hij het boek ‘Opgelost’ met informatie over de veiligheid en giftigheid van oplosmiddelen in verf, lijm en schoonmaakmiddelen die in het midden- en kleinbedrijf gebruikt worden.

Raadslid Lise-Lotte Kerkhof van D66 heeft het college inmiddels gevraagd hoe Leiden de inwoners op de hoogte gaat houden van de ontwikkelingen.Ook wil de partij weten of het mogelijk is dat roetdeeltjes niet of nauwelijks zichtbaar zijn en wat dat dan betekent. Tenslotte vraagt Kerkhof wat Leidenaren moeten doen als ze wel met de roet in aanraking komen.

Als mensen roetdeeltjes waarnemen, krijgen ze van de gemeente Leiden in elk geval het advies om te handelen volgens de richtlijnen zoals die zijn opgesteld door de RIVM. Deze richtlijnen zijn:

– Geen groenten uit eigen tuin consumeren;
– Kleine kinderen liever niet buiten laten spelen;
– Voeten vegen om roet niet naar binnen te lopen, roet kan op normale wijze worden verwijderd door middel van afspoelen;
– Vermijdt in het algemeen plaatsen met roet.

Volgens Van den Broek kunnen de spruitjes veilig gegeten worden. “En als mensen het echt niet vertrouwen, moeten ze het buitenste velletje eraf halen. Dat zou ik sowieso doen in verband met de normale uitstoot die de diesel veroorzaakt.”

Alle beschikbare informatie over de gevolgen van de brand in Moerdijk is te vinden op www.ggdzhz.nl en www.crisis.nl.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×