Dick de Vos is Raadslid van het Jaar 2010

17

Fractievoorzitter Dick de Vos van de Partij voor de Dieren is het Leidse Raadslid van het Jaar 2010. De jury koos hem afgelopen avond uit vijf genomineerden. De Vos werd geprezen om zijn vasthoudendheid en politieke inhoud. De PvdD mag dan een one-issue-partij zijn, met als enige thema ‘de toekomst van de aarde’ heeft hij dan wel een goed onderwerp te pakken. Zijn inzet voor de paling was de jury uiteraard ook opgevallen: “Met zijn palingmotie heeft Dick zelfs de landelijke pers gehaald.”

Andere genomineerden waren Elze ’t Hart (D66), Margreet van Wijk (VVD), Patrick Meijer (CDA) en Walter van Peijpe (GroenLinks).

Delen

17 reacties

 1. Herman Gallé op

  Van harte Dick! Ook een mooie opsteker voor de PvdD! We beginnen toch te merken dat ons geluid steeds meer in de samenleving doordringt, dankzij mensen als jij! Proficiat!

 2. Piet Pekelharing op

  Geachte heer De Vos, van harte gefeliciteerd! Er zijn weinig idealisten meer te vinden op deze wereld. U bent één van de laatsten. Alleen jammer van dat getwitter :-).

 3. Herman Gallé op

  @Piet Pekelharing: [..]Er zijn weinig idealisten meer te vinden op deze wereld. U bent één van de laatsten.[..]
  Nou, Piet, dat is wel een erg pessimistische kijk op de wereld. Ik denk dat er steeds meer ‘idealisten’ bijkomen, d.w.z. mensen die inzien dat we niet zo door kunnen gaan met de uitbuiting van onze planeet met alles wat daarop leeft! Het is nog niet te laat………….

 4. Beste Dick

  Das even mooi man Raadslid van het jaar Daar zijn de dieren en mensen in Leiden erg blij mee Nu kunnen ze echt helemaal niet meer om je heen
  Ik feliciteer je van harte met de titel.
  en zal je verder steunen in je pogingen het leven van de dieren aanngenamer te laten zijn.

  Groet Daan Sloos

 5. Van harte gefeliciteerd Dick, jammer dat je uit onze commissie gaat. Maar laat maar van je horen

 6. rechtvaardigheid bestaat dus toch.

  DICK gefeliciteerd en ook het hele Team van de PvdD.

 7. Vrienden Oostvlietpolder op

  Beste Dick,

  Van harte gefeliciteerd! Zeer terecht dat deze wisselbeker voor dit jaar aan jou is overhandigd. Naast je inzet en politieke inhoud is ons met name je eigen stijl en soms verfrissende presentatie opgevallen waarmee je probeert je punten voor het voetlicht te brengen. Nogmaals, van harte!

 8. Namens de Partij voor de Mensen wil ik ter aannmoediging de gelukkige winnaar van harte feliciteren. U voelt hem al aankomen, hier komt de kritische harde noot in drievoud.
  1. De sociale media (in meervoud) krijgen er niet alleen van mij van langs:
  http://opinie.volkskrant.nl/artikel/show/id/7629/Facebook_laat_ons_zien_wat_we_niet_bereikten
  2. Winnen schijnt het hoogste goed te zijn in onze cultuur dan heb je vrienden, invloed en aandacht te voer. Alles is competitie, concurrentie en strijd wat de klok slaat tegenwoordig: Dick, wat doen we met de verliezers, die overigens zoales je weet ver in de meerderheid zijn?
  3. Dick, ik adviseer je als lid van een getuigenispartij zonde rleden wekelijks het goede voorbeeld te volgen van Esther Karsch-Spiro: las eens een meerdaagse Twitterpauze in.

 9. J.W. van Leenhoff op

  Dick, van harte gefeliciteerd en namens de vereniging Milieudefensie afdeling Leiden wil ik je danken voor wat je gedaan hebt voor het milieu.

 10. Han van Teeseling op

  Beste Dick, van harte gefeliciteerd. Ik weet zeker dat jij hem meer dan verdiend hebt.
  Groet, Han

 11. Vanaf deze plaats iedereen hartelijk dank die mij heeft gefeliciteerd via alle denkbare media: internet, email, Twitter. Maar het mooiste vond ik toch de niet-digitale bos rode bloemen van de PvdA-fractie.

  Mijn mening over Twitter, verspreid over verschillende threads op dit forum, heb ik samengevat op mijn weblog:
  http://leiden.partijvoordedieren.nl/recent/weblog

  Het beste raadslid van 2010 was naar mijn mening Paul van Meenen van D66, die vrijwel eigenhandig de politieke cultuur binnen Leiden heeft veranderd. Een niet geringe verdienste.

  Mijn eigen prijs zie ik vooral als aanmoediging om hét thema aan de orde te stellen waar onze partij voor staat: de toekomst van de aarde.

 12. Piet Pekelharing op

  "Met zijn palingmotie heeft Dick zelfs de landelijke pers gehaald."

  Inderdaad heeft hij daarmee de landelijke pers gehaald. Wie herinnert zich niet de commotie naar aanleiding van het commentaar van de heer De Vos op de nieuwjaarsborrel van de gemeente. Hij bekritiseerde niet alleen het feit dat er paling werd geserveerd, maar stelde bovendien voor dat in de toekomst de helft van de hapjes welke geserveerd wordt op dergelijke recepties vegetarisch zou moeten zijn. Nu heb ik bij lange na niet alle reacties (het zijn er inmiddels 356) op de website van de grootste krant van Nederland gelezen, maar de teneur werd mij snel duidelijk. Afgezien van de opmerking dat hij voorbij gaat aan het feit dat de in Nederland verkochte paling voornamelijk kweekpaling betreft, kwam vooral de volgende vraag naar voren: Wie is die man die denkt anderen te moeten voorschrijven wat zij mogen eten?

  Zonder enige twijfel kan men stellen dat er bij de standpunten van de heer De Vos sprake is van een zelden vertoonde combinatie van geneuzel, betutteling en symboolpolitiek. Maar dat deert ons Raadslid van het Jaar niet. Hij pareert alle kritiek met steekhoudende argumenten en gaat onverdroten door met zijn strijd om het dierenwelzijn te verbeteren. En juist dat toont het onbegrensde idealisme van de Dick de Vos aan. Een idealisme dat sinds de bed-in-actie van John en Yoko niet meer vertoond is. Heimelijk zijn velen, ondertekende incluis, jaloers op hem. Waar anderen hun idealen, zoals onze nationale troubadour Boudewijn de Groot in ‘Testament van mijn jeugd’ verwoordt, reeds voor hun 22ste levensjaar aan de wilgen hebben gehangen, strijdt hij, de leeftijd van 22 reeds geruime tijd gepasseerd, nog steeds door.

  Maar beseft hij zich wel wat de gevolgen kunnen zijn, als hij zo doorgaat? Dringt het wel tot hem door dat hij hiermee een buitengewoon risico loopt, eind dit jaar wel eens het meest genoemde raadslid in Piets Pekelharings Leidse Oudjaarsconference 2011 te worden!? Om hem een afgang te besparen in het niet geheel denkbeeldige geval hij op het podium wordt geroepen, dient hij tegen die tijd niet alleen het recept van een vegetarische tonijnsalade paraat te hebben (zie http://www.sleutelstad.nl/nieuws/archief /2011/01/raadslid-van-het-jaar-zou-partij-het-liefst-opheffen), maar kan hij beter ook bekend zijn met de vegetarische variant van de pandastoofschotel, alsmede voorbereid zijn op vragen zoals: Welke dieren kan men wel en welke niet met elkaar kruisen? En welke kan men maar beter niet met elkaar kruisen? Waaraan kan men een Zuid-Koreaanse grondeekhoorn van zijn Noord-Koreaanse evenknie onderscheiden? Kan hij tot uitdrukking brengen hoe decadent hij de gevulde giraffenek vindt? En weet hij in welk bekend literair werk deze lekkernij genoemd wordt? En hoe men de pijngrens van het fruitvliegje kan meten? Kan hij uitleggen of het al dan niet wenselijk is de dodo te klonen? Etc. Etc.

  Maar ook de andere raadsleden kunnen beter alvast gaan blokken. Elze ’t Hart van D66 doet er goed aan ervoor te zorgen dat zij de afstanden tussen elke willekeurige onderwijsinstelling in het centrum van Leiden en iedere coffeeshop in datzelfde centrum tot op de centimeter nauwkeurig kan opdreunen. En kent de heer Zevenbergen van de VVD al de volledige prijslijst van de weggooi-, pardon de weggeefwinkel uit zijn hoofd? En kan hij aangeven welke onderdelen van het Koppenhink-concern de meeste kans op een beursgang maken?

  En voor alle andere raadsleden: Houd er rekening dat uw kennis omtrent het openbaar vervoer (hoe lang duurt het om met een huifkar het Rijn-Gouwe circuit af te leggen, en met de trekschuit? Is de inzet van zeppelins als alternatief voor de RGL het overwegen waard?), woonbeleid (huisvest woningbouwvereniging Portaal meer Duitse dan Amerikaanse kakkerlakken of omgekeerd?), openbare orde, onderwijs en welzijn kan worden getoetst.

  Onzinnige antwoorden waarbij men het partijstandpunt weet uit te dragen worden extra beloond.

 13. Marc G.M. van Roosmalen op

  Proficiat, beste Dick. Dat ik deze mooie konde niet uit een Braziliaanse krant heb kunnen knippen, mag de pret natuurlijk niet drukken. Nederland is hier bekend als ’s werelds grootste dump van Braziliaanse ‘duurzaam’ verbouwde soja, niet als kweekplaats van integere politici.

  Marc G.M. van Roosmalen, Manaus-Amazonas/New York

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline