Opgezette neushoorn met hijskraan in collectietoren Naturalis getakeld

Tussen de middag werd een 300 kilo zware Javaanse neushoorn naar de tweede etage van de collectietoren van NCB Naturalis getakeld. De kolos is verhuisd van het depot aan de Raamsteeg naar de collectietoren van het museum. Het zeldzame dier werd in 1831 onderdeel  van een verzameling van twee leden van de Natuurkundige Commissie, Boie en Macklot. Deze soort is tegenwoordig ernstig bedreigd in zijn voortbestaan en volgens het Wereldnatuurfonds zijn er nog zo’n 50 tot 60 neushoorns in leven op Java en enkele in Vietnam. Het dier is zo’n 3,5 meter lang en past dus niet in de goederenlift. Met een hijskraan werd het dier naar een plateau binnen in het museum gehesen, waar het direct de deur naar de toren op de tweede etage door kon.

De verhuizing van de neushoorn staat in het teken van een grootscheepse operatie waarmee de natuurhistorische collecties van de universiteiten van Wageningen, Leiden en Amsterdam samen komen in de Sleutelstad.  Meer info: www.naturalis.nl.

Delen
Leiden Culinair

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Over de auteur

Je bent nu offline