Nadat alle winnaars bekend waren, poseerden de winnende Leidse sporters nog even voor een groepsfoto. (Foto's: Chris de Waard en videoverslag: IloveLeiden.com.)

Leidse sportprijzen 2010 uitgereikt

Vrijdagavond werden in het auditorium van de Hogeschool Leiden de Leidse sporters van 2010 bekend gemaakt. De verkiezing die elk jaar wordt georganiseerd door de Leidse Sportfederatie (LSF) leverde naast de sportman-, -vrouw en -ploeg van het jaar ook nog een aantal extra prijzen op. Zo kreeg het open waterteam van LZ1886 de publieksprijs en ging de ereprijs naar voorzitter Dick Barnhoorn van de GHC. Sportploeg van het jaar werden de basketballers van ZZ Leiden, schaatster Laurine van Riessen mag zich sportvrouw van het jaar noemen en ex-roeier Jaap Schouten werd voor de vierde keer op rij verkozen tot Leidse sportman van het jaar.

Naast de bovengenoemde prijzen waren er ook nog aanmoedigingsprijzen. Vier dit jaar. Op voordracht van de verenigingen en eigen speurwerk van de jury gingen die naar Romy Smith. De 13-jarige liep in 2010 een nationaal record op de 60 meter horden en werd ook Nederlands kampioen op de meerkamp. In het najaar van 2010 ging de Rugby Academy bij DIOK van start. Een initiatief dat talent bij de Leidse club beter moet begeleiden. “Van de eerste lichting talenten die zijn toegelaten, valt er één in het bijzonder op. Hij is jong, jeugdinternational, fanatiek en veelbelovend. We hebben het hier over Semih Berrak,” aldus het juryrapport. Ook de derde aanmoedigingsprijs ging naar een sporter die zich binnen een team onderscheidt. “Hij doet aan waterpolo en het lijkt een kwestie van tijd voordat deze 18-jarige Leidenaar zich definitief in de kijker speelt. Hij is jeugdinternational en speler van Zwemsport De Zijl en hij heet Menno Dalmijn.” De vierde en laatste aanmoedigingsprijs ging naar roeister Emily van ’t Wout van Asopos De Vliet die zich na een aantal succesvolle jaren in een ‘vier’, in 2010 is gaan focussen op de skiff. De Leidse won bijvoorbeeld de Gent Regatta, de Hollandia en de Westelijke Regatta. Met de bronzen medaille op het NK in de acht haalde ze als sporter de A-status binnen.

Tot coach van het jaar werd Toon van Helfteren van ZZ Leiden gekozen. Deze nieuwe prijs wil de LSF iemand aanwijzen die als coach van een Leidse ploeg buitengewoon heeft gepresteerd. Dat mag gezegd worden van de man die ZZ Leiden afgelopen jaar naar de bekerzege bij het basketbal leidde.

Voor de titel sportman, sportvrouw en sportploeg van 2010 waren er telkens drie genomineerden. De bijna-winnaars hebben stuk voor stuk ook grote prestaties geleverd en mogen dan ook niet onvermeld blijven. Bij de categorie sportman van het jaar 2010 waren naast winnaar Schouten ook clubgenoot Harmen Eefting van Njord en voetballer Erik Falkenburg van AZ genomineerd. Bij de vrouwen waren de twee kanshebbers die het net niet werden waterpolo-ster iefke van Belkum die de titel in 2006, 2007, 2008 en 2009 op haar naam zette en de 17-jarige zwemster Leonie van Noort. voor de titel van sportploeg van het jaar waren het de waterpoloers van ZVL en het Open Water Team van LZ 1886 die naast de titel grepen.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×