Tentoonstelling ‘Kwik nagenoeg nul’ bij Boerhaave

Bij Museum Boerhaave is binnenkort de tentoonstelling `Kwik nagenoeg nul’ te zien. Honderd jaar geleden ontdekte Heike Kamerlingh Onnes de supergeleiding. Dit verschijnsel waarbij in bepaalde materialen bij extreem lage temperatuur de elektrische weerstand opeens wegvalt, wordt onder andere toegepast in MRI-scanners en deeltjesversnellers. Kamerlingh Onnes noteerde deze bijzondere waarneming in zijn aantekenboekje met de woorden `kwik nagenoeg nul’. Om deze 100 jaar geleden gedane ontdekking te herdenken, richt het museum een kleine tentoonstelling in. Het publiek kan kennismaken met de heliumliquefactor, het koelapparaat waarmee Kamerlingh Onnes in 1908 als eerste ter wereld helium vloeibaar maakte. Zeer bijzonder is het klosje looddraad uit 1912, de eerste supergeleidende spoel. Ook het originele aantekenboekje waarin Kamerlingh Onnes op 8 april 1911 zijn historische waarneming noteerde, is te bewonderen. Verder is er aandacht voor de hoofdpersonen van toen, ieder met een eigen rol in de ontdekking.

De tentoonstelling is te bezoeken tussen 1 maart van dit jaar en 8 januari volgend jaar.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×