"Om de economie weer in beweging te brengen, moet je Zuid-Holland weer in beweging brengen. De aanpak van de A4 als economische ader van de Randstad is daarom hard nodig. De weg is nu nog gebaseerd op de verkeersbewegingen van 1960." Dat zei minister Melanie Schultz (VVD, Infrastructuur en Milieu) vanmiddag tijdens een werkbezoek in Leiden dat in het teken stond van de provinciale VVD verkiezingscampagne. Daarbij plaatste ze de 2500e van 8000 zogenaamde stempels. Dat zijn metalen schijven die met draadstaal in de betonnen fundering van de tunnelbak worden geplaats om de boel op z'n plek te houden. (Foto's: Chris de Waard).

Werk aan verdiepte A4 vordert gestaag

Minister Schultz bezocht vanmiddag de bouwplaats bij Roomburg waar BAM Civiel werkt aan de verdiepte A4 die daar over een lengte van zo’n 1400 meter in een half open bak wordt aangelegd. Hoewel de werkzaamheden voorspoedig verlopen en opgelopen achterstanden tot nu toe steeds konden worden ingelopen, duurt het nog zeker tot medio volgend jaar voordat de eerste auto’s door de tunnelbak rijden. Dat is wel veel eerder dan oorspronkelijk de bedoeling was. De weg is dan pas voor de helft klaar, maar Schultz besloot eerder dat het verkeer in die halve tunnelbak alvast over twee keer drie rijstroken gaat rijden. Op die manier kan er zo snel mogelijk iets worden gedaan aan de filedruk op het drukste stuk snelweg van Nederland. Die tijdelijke rijstroken zijn wel wat smaller dan als later ook de tweede helft van de weg klaar is. In verband met de verkeersveiligheid geldt er daarom in de overgangsfase een maximumsnelheid van 80 km/u.

De verbreding en verdieping van de A4 is een project waaraan vele jaren van getouwtrek tussen voor- en tegenstanders vooraf ging. Met name Milieudefensie spande procedure na procedure aan om de verbreding tegen te houden. In september 2010 verwierp de Raad van State de laatste bezwaren. Dergelijke procedures zijn de VVD overigens een doorn in het oog. Maandagavond zei Tweede Kamerlid Charlie Aptroot tijdens een verkiezingsavond van de VVD in Leiden dat ‘ellendige clubs als Milieudefensie’ moeten worden uitgesloten van dergelijke procedures. Alleen echte belanghebbenden zoals omwonenden mogen van de VVD nog bezwaar maken.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×