Boze tuiners en sympathisanten van onder andere de bomenbond en uit de Leidse politiek probeerden vanmorgen de kap te voorkomen door tussen de bomen te gaan staan. Na een uren durend overleg hervatte de gemeente de kapwerkzaamheden. SP-raadslid Julian van der Kraats gaat het college vanavond om opheldering vragen tijdens de raadsvergadering. (Foto's: Carolina D’Andrea).

Gemeente begonnen met kap bomen Ons Buiten

Volgens een flink deel van de tuinders van Ons Buiten, het volkstuinencomplex dat ligt ingeklemd tussen de Slaaghwijk en de Willem de Zwijgerlaan, is de kap van ruim 180 bomen op het terrein illegaal. De bomen moeten wijken om plaats te maken voor de aanleg van een omstreden fietspad door het gebied. Op 25 februari diende een kort geding van de tuinders tegen de gemeente om de kap te voorkomen. Vanmorgen vroeg ging de zaag in de eerste 30 bomen. Toen tuinders dat probeerden te voorkomen werd het werk stilgelegd en volgde een uren durend overleg tussen de tuinders en de gemeente. Die laatste houdt voet bij stuk en liet de kapwerkzaamheden rond 11.00 uur hervatten. Tuinders gaan aangifte doen van illegale kap.

Hiske Hemme, bestuurslid van de buurtvereniging Groenoord-Zuid, heeft ook een volkstuin bij Ons Buiten. Een beetje tegen wil en dank is ze woordvoerder namens de boze tuinders. In het dagelijks leven is ze jurist en dus mag ze de argumenten verwoorden die de tuinders in de strijd tegen de kap gooien. “De gemeente is nu begonnen met het kappen van de bomen, terwijl nog niet duidelijk is wat de uitspraak van het kort geding is.” De rechter wees de voorlopige voorziening af, maar komt pas morgen met de motivatie.

Volgens Kemme is de kans groot dat de kap ondanks die afwijzing niet mag van de rechter. Tijdens de zitting heeft de gemeente namelijk aangegeven dat er naast een kapvergunnng ook een zogenaamde aanlegvergunning nodig is. En die is er nog niet, waardoor de gemeente sowieso nog niet zou mogen beginnen. Daarmee zou de zaak geen spoedeisend karakter meer hebben, een voorwaarde bij en kort geding. “Ik denk dat ze het dus op zuiver formele gronden hebben afgewezen,” zo vertelt Kemme die bij de politie aangifte wil doen tegen de gemeente. “Ze zijn illegaal aan het kappen, dat is een economisch delict.”

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×