Leiden scheldt spijtoptanten helft frauduleuze uitkering kwijt

Uitkeringsfraudeurs die zich tussen 1 juli 2011 en 1 januari 2012 vrijwillig bij de gemeente melden, hoeven maar 50% van de ten onrechte genoten uitkering terug te betalen. Dat heeft het college van b&w vandaag besloten. De regeling is één van de maatregelen die Leiden neemt om het aantal fraudegevallen terug te dringen. Aan de hand van risicoprofielen wordt de opsporing van uitkeringsfraude geïntensiveerd, waardoor de pakkans fors moet toenemen. En wie éénmaal gepakt is, krijgt het zwaar. Wethouder De Haan (CDA, werk & inkomen) kondigt aan keihard op te gaan treden tegen fraudeurs. “We gaan ze kaalplukken.”

Leiden mag niet zelf allerlei gegevens koppelen om zo fraude op te sporen, maar kan daarvoor wel een beroep doen op het zogenaamde inlichtingenbureau dat onder de rijksoverheid valt. “We gaan dus niet massaal tandenborstels tellen, maar gaan wel aan de slag met signalen die we krijgen,” zo waarschuwt De Haan. “Als we bijvoorbeeld van de Rijkswegdienst (RWD) doorkrijgen dat iemand drie auto’s op zijn naam heeft en hier een uitkering krijgt, gaan we wel een bezoekje brengen. Het is dan vervolgens aan de sociale recherche om voldoende bewijs voor de fraude te vergaren.

Vooral de woonsituatie van mensen wordt nader onder de loep genomen. “Als iemand meerdere adressen gebruikt of als er op één adres bijvoorbeeld zeven mensen staan ingeschreven met een verschillende achternaam, dan wordt dat onderzocht.”Bang voor een razzia hoeven de Leidse uitkeringsgerechtigden overigens niet te zijn. De Haan: “Niet iedereen met een uitkering is een fraudeur en zo gaan we daar ook mee om.”

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×