Leiden zet geen valken in tegen meeuwen

De inzet van een valkenier is te duur, niet effectief en pakt bovendien de oorzaak van het probleem niet aan. Met die argumenten wist de Partij voor de Dieren afgelopen avond de steun van een royale raadsmeerderheid te krijgen voor een motie die het college oproept om af te zien van de inzet van een valkenier in de strijd tegen de meeuwenoverlast in, met name, het centrum van Leiden. D66-wethouder Frank de Wit staat nog steeds achter het inzetten van valken om meeuwen te verjagen, als onderdeel van een totaalplan van aanpak tegen de meeuwenoverlast, maar kan ook wel leven met een aanpak waarin valken geen rol spelen. Het schrappen van de valkanier scheelt de gemeente 640.000 euro in vier jaar. Dat geld wordt nu gebruikt om versneld ondergrondse afvalcontainers aan te leggen. Op die manier blijven de meeuwen verstoken van een belangrijke voedselbron en vermindert naar verwachting de overlast.

Alleen de fracties van D66, het CDA en de ChristenUnie hielden vast aan de inzet van roofvolgels om de meeuwen te verjagen. CDA-raadslid Patrick Meijer, sinds vandaag ook fractievoorzitter, heeft liever één valk in de lucht dan duizend meeuwen op de grond. VVD-raadslid Magreet van Wijk hield het op liever één container in de grond dan tien valken in de lucht.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×