Leidenaren mogen zich uitspreken over poortjes Leiden Centraal

De omstreden toegangspoortjes in de stationshal van Leiden Centraal blijven waarschijnlijk wel staan, maar het college moet opnieuw met de NS om tafel om in ieder geval te bereiken dat Leidenaren en toeristen die de stationshal willen betreden, zonder met de trein verder te reizen, dat ook gratis kunnen blijven doen, nadat de NS de poortjes definitief in werking heeft gesteld. De aanschaf van een OV-Chipkaart is zinloos voor mensen die geen gebruik maken van het openbaar vervoer en ze moeten daar dan ook niet toe verplicht worden om het station als doorgang of bestemming te kunnen blijven gebruiken. Wethouder Strijk omarmde de oproep van een ruime meerderheid in de Leidse raad. De NS heeft volgens hem zelfs al toegezegd om voor dat doel een speciale gratis passagepas te zullen ontwikkelen.

De NS heeft de poortjes geplaatst om onder andere agressie in de trein te voorkomen. Het college heeft ook voor die wens begrip en wees een voorstel van GroenLinks en de PvdA af om alle middelen aan te wenden om de NS te dwingen de poortjes te verwijderen. Dat voorstel kreeg ook onvoldoende steun van de andere partijen.

Wel moet Strijk in opdracht van een krappe raadsmeerderheid laten onderzoeken of de NS de poortjes ├╝berhaupt zomaar mocht plaatsen. De spoorwegen hebben eerder dit jaar een bouwvergunning aangevraagd voor een infobalie op slechts enkele meters van de poortjes. Daarmee geeft NS volgens GroenLinks-fractievoorzitter Pieter Kos eigenlijk al aan dat ook voor de poortjes zo’n vergunning nodig was geweest, waardoor ze er nu dus illegaal staan. GroenLinks diende daarop een motie in, waarin het college de opdracht krijgt om te bezien of zo’n bouwvergunning inderdaad ook nodig was geweest voor het plaatsen van de poortjes. Als dat inderdaad het geval blijkt te zijn, kunnen belanghebbenden ook bezwaar maken tegen de vergunningverlening. De poortjes worden op die manier in elk geval een beetje democratischer. Dat vond ook een meerderheid in de raad.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×