Politie: Aantal valse aangiften enorm probleem

Bijna eenderde van alle aangiftes die de politie binnenkrijgt is vals. Volgens districtschef Joep Pattijn is het een gigantisch probleem waar de politie nog niet goed raad mee weet. “We proberen zoveel mogelijk te bewijzen dat een aangifte vals is, maar het lukt niet altijd omdat bewijs sluitend te krijgen.” Opvallend is het aantal mobieltjes dat als gestolen wordt opgegeven; vooral door jongeren. Volgens Pattijn komt dat omdat het een modegevoelig product is. “Vooral voor dat jonge grut geldt; als je geen HTC of iPhone hebt hoor je er niet bij”. De frauduleuze aangiftes doorgeven aan de verzekeraars gebeurt alleen als het zeker is dat de aangifte vals is.

Hoewel portemonnees en mobiele telefoons eruit springen is ook het percentage valse aangiftes van straatroof vermoedelijk nauwelijks lager. Al met al kost dat de politie enorm veel nutteloze inzet. Bij de valse aangifte van zedendelicten vordert de politie de kosten die met het onderzoek zijn gemoeid inmiddels terug. Voor andersoortige zaken wordt die mogelijkheid nu ook onderzocht.

Leiden Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×