Minder woningen in Houtkwartier

Geen 200, maar 135 woningen en lagere appartementencomplexen. Dat zijn de nieuwe uitgangspunten voor de woningbouwplannen van Portaal en de gemeente Leiden in Dieperhout die het college van b&w vandaag heeft vastgesteld. Het is de bedoeling dat Portaal in 2013 van start gaat op de locatie van het Agnes College aan de Eijmerspoelstraat. Bouwplannen op de plek van het voormalige ROC pand aan de Dieperpoellaan volgen mogelijk in 2014. Portaal wil daar niet bouwen, dus gaat de gemeente op zoek naar een nieuwe ontwikkelaar. De nieuwe plannen zijn kleiner van omvang en brengen daardoor minder op. Om dat op te vangen besloot Leiden eerder al om niet mee te betalen aan de nieuwbouw van het Driestar College in de wijk. Reden voor het bijstellen van de plannen zijn de economische ontwikkelingen.

In samenhang met de bouwplannen zegt de gemeente ook de erfpachtovereenkomst voor het parkeerterrein P2 van het Diaconessenhuis op. Dat tweede parkeerterrein ligt naast de ROC locatie en wordt, samen met het oude schoolgebouw, bouwrijp gemaakt voor de ontwikkeling van 60 woningen en 1500 vierkante meter zorggerelateerde gebouwen. Leiden heeft het ziekenhuis beloofd om te helpen zoeken naar alternatieve parkeerplekken. Burgemeester Lenferink denkt dat het ziekenhuis er niet aan ontkomt om daarvoor op eigen terrein een alternatief te zoeken.

Omdat de woningbouwplannen in Dieperhout al in een vergevorderd stadium zijn ziet de gemeente er ook vanaf om de schoolgebouwen van de voormalige UTS en het Agnes als gemeentelijk monument aan te wijzen. Leiden is momenteel bezig met een inventarisatie van na-oorlogse monumenten in de stad. Daaronder vallen ook schoolgebouwen die het behouden waard zijn. De inventarisatie kwam er na de blunder die Leiden maakte met de monumentwaardige Van der Klaauwtoren aan de Kaiserstraat. Doordat die geen monumentale status heeft gekregen, is sloop door de Universiteit Leiden niet meer tegen te houden zonder een fikse schadevergoeding te moeten betalen. Dat geld heeft Leiden er niet voor over.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×