Gemeenteraad buigt zich weer over woonbootbelasting

Het stadsbestuur wil op 1 januari aanstaande de zogenaamde Roerende Ruimtebelasting (RRB) invoeren voor woonbootbewoners. Het college vindt het niet terecht dat mensen die op een woonboot wonen niet in gelijke mate bijdragen aan de algemene middelen van de gemeente als mensen die op de wal wonen (via de OZB). Eind vorig jaar nam de gemeenteraad echter een motie aan waarin het college wordt opgeroepen eerst meer duidelijkheid te verschaffen over de kosten die woonbootbewoners nu al wel betalen. Die vergelijking met huizenbezitters is er nu. Volgens het college blijkt daaruit dat invoering van RRB rechtvaardig is.

Dat gelijkheidsbeginsel weegt zwaar voor het college dat bestrijdt dat woonbootbewoners nu al vergelijkbare kosten maken als woningbezitters. Zo is liggeld volgens het college te vergelijken met erfpacht en zijn ook andere kosten goed vergelijkbaar met een normale woning. Het OBZ-deel van de kosten ontbreekt bij de woonbootbewoners.

Wel erkent het college dat woonbootbewoners soms meer geld kwijt zijn aan bijvoorbeeld onderhoud, maar dat is geen reden om af te zien van de belasting. “Een moderne Vinex-woning heeft ook minder onderhoud nodig dan een monumentaal pand. Zulke lastenverschillen worden ook niet via de OZB gecompenseerd,” zo schrijft het college in een notitie aan de raad.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×