D66 bezorgd over gebruik energydrinks door jongeren

D66 maakt zich zorgen over het drinken van energiedrankjes door jongeren. Volgens raadslid Vahit Köroğlu, drinken veel kinderen en jongeren meerdere blikjes per dag. De drankjes zijn niet duur, en worden vaak verkocht op plaatsen waar veel jeugd komt. Het raadslid vindt dit zorgelijk, omdat uit verschillende onderzoeken blijkt dat er grote gezondheidsrisico’s aan het vaak drinken van deze drankjes kleven. Regelmatig gebruik van energydrinks kan leiden tot een verhoogde hartslag, hoge bloeddruk, en in sommige gevallen zelfs tot een beroerte of hartstilstand. Ook het drinken van een energiedrankje in combinatie met alcohol of medicijnen, kan gevaarlijk zijn.

“Zolang niet zeker is dat het gebruik van de drankjes veilig is, hebben wij een verantwoordelijkheid ten opzichte van de (Leidse) jeugd”, aldus Köroğlu. Daarom heeft hij een motie ingediend waarin hij het college vraagt voorlichting op dit gebied te verzorgen. Ook wil hij laten onderzoeken hoe scholen, (sport)kantines en verenigingen gestimuleerd kunnen worden om geen energiedrankjes aan jongeren te verkopen. Wethouder Roos van Gelderen heeft toegezegd haar medewerking hieraan te verlenen. Zo komt ze met een actieplan voor de gemeenteraad.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×