Duizenden extra fietsparkeerplaatsen bij station

Er komen aan de stadszijde van het centraal station 5000 tot 7000 extra fietsparkeerplaatsen. De fietsenkelder komt onder het ‘Gat van Van Woensel’ die die titel overnam van projectontwikkelaar Ronnie van der Putte. In de stationsplannen heet die plek tegenwoordig trouwens officieel het ‘Rijnsburgerblok’. Voor de megafietsenkelder is ruim zes miljoen euro beschikbaar. Of dat genoeg is weet Van Woensel nog niet tot achter de komma. “Maar met zes miljoen kan je veel doen,” aldus de wethouder. Ook in het centrum komen 1000 extra gratis fietsparkeerplekken. De raad gaat unaniem akkoord met het krediet dat het college vraagt voor de fietsenkelder onder V&D.

De kans is groot dat ook het fietsparkeren achter de Hartebrugkerk gratis wordt gemaakt. De exploitatiekosten bedragen daar ongeveer 60.000 euro per jaar. Datzelfde bedrag is Leiden kwijt aan de fietsenstalling in de Kapelstraat naast het stadhuis. Die kan wel weg als er om de hoek 1000 gratis plaatsen komen, zo stelde de PvdA in de commissievergadering voor. Andere partijen staan daar sympathiek tegenover en ook het college vindt het een goed idee om die vrijkomende 60.000 euro te gebruiken om meer plekken gratis te maken.

Peter Labruj√®re van de Stadspartij Leiden Ontzet vindt het ook wel ok als voor alle plekken ’twee kwartjes’ wordt betaald. Van woensel ziet daar niks in. “Veel mensen zijn best bereid om die vijftig cent te betalen, maar veel ook niet. Je krijgt dan toch weer veel fietsen die overal neergezet worden. Als we het fietsparkeren gratis maken, krijgen we daar een mooier centrum voor terug.”

De ruimte die in de Kapelstraat vrijkomt als de fietsen daar verdwijnen, kan bebouwd worden, zo vindt wethouder Van Woensel. “De contouren van de oorspronkelijke bebouwing zijn zelfs nog zichtbaar.”

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×