De Lakenfeesten zorgen elk jaar voor een enorme toeristenstroom naar Leiden. Ruim een half miljoen bezoekers komen er op het evenement af. (Archieffoto: Emile van Aelst, video ILoveLeiden.com).

Ruim miljoen bezoekers voor Sleutelstad

Leiden is vorig jaar bezocht door ruim een miljoen Nederlandse toeristen. Dat blijkt uit het CVO 2010 (Continu Vakantie Onderzoek). Volgens dit onderzoek brachten in 2010 1.063.000 Nederlandse bezoekers in totaal 2.383.000 bezoeken aan Leiden. In 2009 kwamen er 996.000 mensen die de Sleutelstad 2.174.000 keer aandeden. Het aantal bezoekjes aan Leiden is dus met 9,6% gestegen. Dit is opvallend, omdat er landelijk een daling is van 3,8%. Qua bezoekersaantallen, is Leiden te vergelijken met steden als Delft en Haarlem.

Ook komend weekend wordt het weer stralend weer met overvolle Leidse terrassen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat een derde van alle bezoeken aan Leiden een cultureel motief heeft. Dat is op Amsterdam na, het hoogste aantal van alle onderzochte steden. Verder blijkt dat de bezoekers in 2010 vaker in Leiden bleven lunchen of dineren dan in 2009. Tweederde van de bezoeken duurde gemiddeld tussen de twee en zes uur. Tijdens hun bezoek aan de Sleutelstad besteedden toeristen in 2009 €33. Vorig jaar was dat €2 meer. Het aantal bezoekers dat voor het plezier in Leiden kwam winkelen, is afgenomen. Daarom is Leiden Marketing in samenwerking met het Centrummanagement Leiden een campagne aan het ontwikkelen ter promotie van Leiden als winkelstad in de regio”.    

Het continue Vakantie Onderzoek is een panelonderzoek waarbij Nederlanders wordt gevraagd aan welke steden in Nederland ze een toeristisch of recreatief bezoek hebben gebracht. Hieronder wordt verstaan: alle bezoeken die voor plezier of ontspanning worden gemaakt. Zakelijk bezoek en bezoek aan familie of vrienden, vallen buiten de tellingen.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×