Een impressie van de 'Leidse Schans'.

Leiden krijgt 1900 extra studentenwoningen

Het college van B&W heeft VORM Ontwikkeling B.V., Ballast Nedam en Syntrus Achmea Vastgoed geselecteerd voor de bouw van studentencampus ‘de Leidse Schans’. In het Lammenschansgebied moet binnen enkele jaren de meest duurzame studentencampus van Europa verrijzen. In de Leidse Schans worden naast circa negentienhonderd studentenwoningen ook voorzieningen en zo’n tweehonderd starterswoningen gerealiseerd. Wethouder Van Woensel: “Met De Leidse Schans krijgt de oudste studentenstad van Nederland de modernste campus; ruime studentenhuisvesting in een aantrekkelijke omgeving. De bouw is een belangrijke stap voor onze kennisstad. Met deze eerste campus pakken we de kamernood hard aan.”

leidseschans.jpg

De Leidse Schans gaat ruimte bieden aan studenten, starters en promovendi. Leiden wil op die manier een gemengd leefklimaat realiseren, waardoor ook afgestudeerde studenten voor de stad behouden blijven. “Met de realisatie van de Leidse Schans wordt de Lammenschansdriehoek bovendien aantrekkelijker als woonmilieu en verbetert de uitstraling van het gebied,” aldus Van Woensel.

Video: Gemeente Leiden.

Het stedenbouwkundig plan is in samenwerking met studentenhuisvester DUWO ontwikkeld en is ontworpen door Mecanoo Architecten. Pensioenbelegger Syntrus Achmea investeert voor haar opdrachtgevers in de ontwikkeling van minimaal zeshonderd woningen op de Leidse Schans. Alle partijen hebben hun sporen reeds verdiend op het gebied van studentenwoningen en binnenstedelijke gebiedsontwikkeling.

In september moet de gemeenteraad zich nog over het winnende plan uitspreken. Daarna vindt de definitieve gunning plaats. De eerste studentenwoningen kunnen naar verwachting in 2015 worden betrokken en het gehele project zal in 2018 zijn afgerond.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×