Leidse moord uit 1946 alsnog opgelost

Een Rotterdamse vrouw van 96 heeft in een brief aan burgemeester Lenferink een moord bekend die ze in 1946 heeft begaan. Op 1 maart van dat jaar schoot de vrouw de Leidse ingenieur Felix H.E. Guljé dood in de deuropening van zijn woning in de Van Slingelandtlaan bij het Leidse Hout. De dader woonde destijds zelf ook in Leiden. Haar indentiteit wordt vanmiddag bekend gemaakt door burgemeester Lenferink. Het zou gaan om een bekende Leidse naam uit die tijd. Mogelijk was de moord destijds een wraakactie. Guljé werd in de oorlogsjaren verdacht van economische collaboratie, maar werd later van alle blaam gezuiverd.

De familie van het slachtoffer is altijd bezig gebleven met de vraag waarom Guljé is vermoord en door wie. Daarbij zijn ook veel vraagtekens gerezen over de aanpak van politie en justitie. In 2007 is een boek verschenen onder de titel ‘Niet te geloven’ over de jarenlange vruchteloze zoektocht van de oudste zoon Eugène Guljé naar het hoe en waarom van de moord op zijn vader.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×