Leiden wordt 'roze gemeente'

Leiden is één van de 50 grootste gemeenten in Nederland die met minister Van Bijsterveldt voor de komende jaren afspraken heeft gemaakt over een actief homobeleid. Dat antwoordde wethouder Roos van Gelderen afgelopen donderdag op vragen van VVD-raadslid Magreet van Wijk. Van Wijk zette zich eerder met succes in voor het opnemen van vragen over homogeweld in de Leidse stadsenquete. Die is de afgelopen weken gehouden en na de zomer zijn de resultaten bekend. Dat wordt ook duidelijk hoe het in Leiden is gesteld met geweld en discriminatie tegen homo’s en transgenders.

Momenteel is Leiden al een zogenaamde ‘koplopergemeente’. De stad ontvangt daarom geld voor homo-emancipatie. Die regeling loopt dit jaar af, maar krijgt door de nieuwe afspraken dus een vervolg. “Maak van Leiden een roze stad,” zo luidt de VVD-oproep aan de wethouder. Dat beloofde Van Gelderen. Uiterlijk op 1 november moet er op papiet staan wat Leiden tot en met 2014 gaat doen op dit gebied.

In Leiden wordt het homo-bleid in praktijk uitgevoers door het COC Leiden. De belangenbehartiger kon door de koplopergelden de afgelopen jaren vooral de voorlichting op scholen in Leiden en omgeving professionaliseren en wil daar graag mee doorgaan. Op veel scholen heerst nog altijd de gedachte dat er geen problemen met homosexualiteit zijn en dat voorlichting niet echt nodig is.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×