De normale grijze vuilniszak is geen partij voor de hongerige meeuwen. Met de gele zak hebben ze beduidend meer moeite. (Archieffoto: Chris de Waard).

Gemeente voert strijd tegen meeuwen op: gele zak breed verkrijgbaar

In haar strijd tegen de meeuwenoverlast gaat de gemeente opnieuw werk maken van de meeuwbestendige gele vuilniszakken. Eerder werd al een proef gedaan met de extra sterke zakken, maar het resultaat ervan was beperkt. Vooral omdat de zakken niet breed verkrijgbaar waren, werden ze niet zo massaal gebruikt als de gemeente gehoopt had. Effectief zijn ze wel, weet wethouder Jan-Jaap de Haan. “Je zag wel dat ook de gele zakken werden aangepikt door de meeuwen, maar dan bleef het bij een klein gaatje en scheurden ze niet de hele zak aan flarden.” Om ervoor te zorgen dat iedereen de zakken nu wel makkelijk kan aanschaffen, heeft de gemeente dit keer afspraken gemaakt met de supermarkten in het centrum.

Of de meeuwen hun snavels inderdaad niet massaal zullen breken op de gele zakken is nog even afwachten (Video: Sjaco Aalbersberg).

Omdat de zakken iets duurder zijn dan normale vuilniszakken, moet Leiden mogelijk wel in de buidel tasten. De supermarkten hebben een afneemgarantie bedongen alvorens ze bereid waren om de gele zak in de schappen leggen. Als de consument de duurdere zak links laat liggen wordt de onverkochte voorraad door de gemeente zelf in de winkelwagen gestopt.

Het gebruik van de gele antimeeuwenzak is vooralsnog vrijwillig. Als de nieuwe proef uitwijst dat de zakken nog steeds niet in voldoende mate worden gebruikt, zou de gemeente het gebruik ervan verplicht kunnen stellen, maar zover wil De Haan nu nog niet gaan: “Het gaat in eerste instantie om bewustwording en dan kan heel goed vrijwillig.” De Haan denkt dat de centrumbewoners de zak zullen omarmen nu deze breed verkrijgbaar is: “Mensen willen tenslotte ook niet hun eigen vuilnis in de straat terugzien”.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×