Restaurant Dartel kwam bij de jury als beste uit de bus tijdens Leiden Culinair op de Garenmarkt. De proeverij waaraan dit jaar 16 restaurants meedoen duurt nog tot en met zondagavond. Alle gerechten kosten maximaal 7,50. (Foto's: Chris de Waard).

Restaurant Dartel winnaar Leiden Culinair

Restaurant Dartel uit Leiden mag zich winnaar noemen van Leiden Culinair. Elk jaar beoordeelt een deskundige jury van fijnproevers de gerechten en kiest daar de smakelijkste proeverij uit. De jury was dit keer niet unaniem in haar oordeel over welk gerecht moest winnen. De strijd ging tussen het krokante boerenlandei, zacht gegaard met een crème van aardappel en geserveerd met geschaafde verse zomertruffel, van restaurant Dartel en de donut met een vulling van geconfijte ganzenlever met gecarameliseerde macadamianoten en een compote van elstar appel en rozemarijn. Beide gerechten staan echter op de menukaart van Dartel en zo ging de wisseltroffee alsnog onomstreden naar het restaurant uit de Kloksteeg.

Naast Dartel had de jury ook lovende woorden voor een aantal andere restaurants. Maar liefst vier kregen een eervolle vermelding. Dat waren Brasserie Niven Basics (bioburger), Restaurant Kitch& (ossenhaas à la minute met parmezaandressing), Bar-bistro City Hall (tortellini met ricotta, spinazie en porcinisaus) en tenslotte Brasserie de Poort (huisgemaakte chocoladetaart met amarenen kersen en amandel met cocosparfait).

Leiden Culinair is dit jaar anders van opzet. Hadden de deelnemende restaurants de afgelopen jaren allemaal een eigen paviljoen met zitplaatsen, dit keer is gekozen voor identieke uitgiftepunten voor de restaurants met een centraal eetplein waar pakweg 800-900 mensen terecht kunnen. De restaurants kunnen zich daardoor helemaal op de gerechten concentreren en er is altijd wel ergens een plekje. Op die manier kunnen er veel meer mensen terecht op ‘culinair’ en ook grotere groepen hoeven niet meer lang rond te lopen voor er ergens plaats is.

De bediening wordt verzorgd door studenten van het ROC Leiden dat ook zelf is vertegenwoordigd met een restaurant. Ook over die bediening waren de juryleden zeer te spreken. “De leerlingen van het ROC Leiden waren stuk voor stuk vriendelijk, servicegericht en hard werkend. Dat viel echt op,” zo staat er in het juryrapport te lezen.

Naast de hapjes van de deelnemende restaurants kan er tijdens Leiden Culinair ook weer genoten worden van een uitgebreid muziekprogramma. Zo verraste afgelopen avond onder meer het nieuwste Leidse fenomeen Barry Badpak de bezoekers met een optreden waarbij uiteraard het snel (landelijk) populair wordende lied ‘Kamelenteen’ ten gehore werd gebracht.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×