Cultuurwethouder: "Redden Boerhaave kost niets"

Vanavond laat of vanacht stemt de Tweede Kamer over de cultuurbezuinigingen van staatssecretaris Halbe Zijlstra. Dan wordt ook duidelijk of Museum Boerhaave na 2012 haar publieksfunctie kan behouden. Het museum dreigt gekort te worden omdat het niet in staat is om 17,5% eigen inkomsten te realiseren over de jaren 2010 en 2011. Eerder was de afspraak dat dat pas in 2012 moest. De PvdA wil er met een motie voor zorgen dat het ijkjaar 2010 vervalt. Dat jaar is immers al voorbij en dus kan Boerhaave nooit voldoen aan achteraf opgelegde normen. Cruciaal is de steun van het CDA voor het voorstel.

De Leidse wethouder Jan-Jaap de Haan (CDA, cultuur) hoopt op een goede afloop. Volgens hem is het voor zijn landelijke partijgenoten goed te verantwoorden om de motie te steunen, omdat het PvdA-voorstel geen extra geld kost. “Als 2010 als ijkjaar vervalt en Boerhaave over 2011 en 2012 aan de eigen inkomstennorn voldoet, krijgt het museum daarmee alsnog toegang tot de subsidiepot. Er komt door dat voorstel geen extra geld beschikbaar en dus is er geen druk op de rijksbegroting.”

Als de motie wordt aangenomen en Boerhaave dus alsnog een plan mag indienen voor de nieuwe cultuurperiode die in 2013 begint, moet het beschikbare geld wel over meer instellingen worden verdeeld.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×