Foto: PR.

PvdD Leiden wil 'plastic tasjesTaks'

Volgens de Partij voor de Dieren gooien Leidenaren per jaar 64 miljoen plastic tasjes in de prullenbak. Tweederde daarvan, dat zijn 125.000 tasjes per dag, worden gratis meegegeven. “Veel te veel”, aldus de PvdD Leiden, die in navolging van een initiatief uit Amsterdam ook in de Sleutelstad een einde wil maken aan alle gratis draagtasjes. In andere Europese landen, zoals Frankrijk en Italië is dezelfde ontwikkeling al langer aan de gang en zijn dit soort plastic tassen verboden. Een algeheel verbod op plastic tassen wordt nu door de EU onderzocht.

Fractievoorzitter Dick de Vos: ‘De productie en recycling van papier en plastic zijn slecht voor het milieu, dierenwelzijn en uiteindelijk onze gezondheid. Plastic tasjes belanden na gebruik vaak in de natuur, waar ze schade aanrichten aan het water en in de voedselketen van vele dieren terecht komen. De “plastic soep” in de oceanen zegt genoeg. Hoe vaker tassen worden hergebruikt, des te lager de milieudruk. Ook afbreekbaar plastic is geen oplossing: dit is vaak niet echt afbreekbaar, maar valt uiteen in microscopisch kleine stukjes plastic, die door vissen worden opgegeten en in de voedselketen terechtkomen.”

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×