Begin vorig jaar maakte Leiden een schets voor het bidbook waarmee het Glazen Huis uiteindelijk werd binnengehaald. Het rondvaartbedrijf van Groenen komt op die tekening niet voor. Ook de naastgelegen Bloemenboot zal mogelijk tijdelijk een andere plek moeten krijgen.

Rederij Rembrandt naar Raad van State om Glazen Huis

Paul Groenen van Rederij Rembrandt gaat bezwaar maken tegen de komst van het Glazen Huis naar Leiden. Volgens Groenen heeft de gemeente Leiden het water tussen de Blauwpoortbrug en de Turfmarktsbrug zonder overleg met de ondernemers in het gebied ‘verkocht’ aan 3FM die er eind december het Glazen Huis wil neerleggen ten behoeve van de actie Serious Request. “Er ligt al sinds begin vorig jaar een schets voor de plek waar het Glazen Huis moet komen. Daar lig ik met mijn bedrijf en ik heb nog steeds niets van de gemeente gehoord,” aldus Groenen die zegt zeker bezwaar te gaan maken. “Dit is gewoon een gemene manier van zaken doen van de gemeeente. Dit bedrijf zit hier al sinds 1950 en in 2005 heb ik het onder strenge condities overgenomen van de gemeente. Dan kunnen ze nu niet net doen alsof het nog van hen is en mij passeren.”

Groenen vreest niet alleen een derving van inkomsten omdat hij niet kan uitvaren, ook een eventuele tijdelijke verplaatsing van de steigers en het kassahuisje gaan veel geld kosten. “We hebben hier allemaal vaste aansluitingen. Die moeten dan ontkoppeld worden en later ook weer aangesloten. En ook op een tijdelijke plek zouden voorzieningen moeten komen.” Groenen zegt niet uit te zijn op een schadevergoeding. “Ik wil gewoon mijn bedrijf uitoefenen. Als ze gewoon een paar meter open laten en de vlonders naast mijn bedrijf leggen, kan ik blijven liggen en er ook gewoon door met de rondvaartboten.”

Volgens wethouder Jan-Jaap de Haan komt het allemaal dik in orde. “Ik ga nu niet via de media allerlei tussenstanden doorgeven, maar ga er maar vanuit dat we de komende periode met alle ondernemers en omwonenden in het gebied gaan praten en tot oplossingen komen.” De Haan maakt zich dan ook absoluut geen zorgen over het niet doorgaan van het Glazen Huis. “Het wordt een fantastisch evenement.” Ook over de financiën maakt De Haan zich geen zorgen: “We hebben een half miljoen tot onze beschikking en je weet nooit helemaal precies hoeveel zo’n evenement gaat kosten. Dat kan je in augustus gewoon nog niet zeggen.”

Groenen is niet de enige die moeite heeft met het Glazen Huis. Eerder deze maand kondigde de website geenstijl.nl aan bezwaar te gaan maken tegen de komst van het Glazen Huis. Om 3FM te ’trollen’ en omdat de site van mening is dat mensen direct het goede doel moeten steunen, zonder dat daar een kostbaar evenement omheen wordt georganiseerd. Een dag later noemde geenstijl het dreigement om bezwaar te maken een ‘hoax‘. Dat wil zoveel zeggen als een nepbericht.

Naar aanleiding van alle commotie hebben de VVD, GroenLinks en de PvdA inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan het college. De partijen willen weten of het evenement inderdaad tegengehouden kan worden als er bezwaren komen tegen de vergunningaanvragen voor het Glazen Huis en vragen het college of er in dat geval alternatieve juridische routes zijn om doorgang van het evenement te waarborgen.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×