Foto: Naturalis.

Schedel walvis wordt ‘live’ schoongemaakt

Vandaag wordt de schedel van de walvis, die op 30 augustus op de boeg van een containerschip de haven van Rotterdam in gesleept werd, ‘live’ schoongemaakt. Tussen 11.00 tot 15.00 uur op het terrein van museum Naturalis kan het publiek de werkzaamheden volgen. Normaal gesproken vinden preparaties plaats in de zaal LiveScience, maar vanwege de omvang van het skelet en de stankoverlast gebeurt dit nu buiten. Belangstellenden kunnen zich melden bij de ingang van het museum, vanwaar ze via bordjes naar de plek van de preparatie geleid worden. Toegang is gratis, maar men moet rekening houden met een wachttijd, afhankelijk van de toeloop.

Experts van Naturalis hebben het dier gedetermineerd als Gewone vinvis (Balaenoptera physalus).Het is een mannetje van nog geen twee jaar oud en 13 meter lang; volwassen vinvissen kunnen 20 tot wel 27 meter lang worden. De wervels van het jonge dier zijn nog heel kraakbeenachtig en daarom niet geschikt voor onderzoek.

Gewone vinvissen stranden niet vaak aan de Nederlandse kust. Dit is de vijfde in deze eeuw. Het komt ook niet vaak voor dat walvissen op de boeg van een schip worden meegesleept. Meer info: www.naturalis.nl

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×