Marjolein Schut en Floris Wakka (1e en 2e van links) van de Hogeschool Leiden overhandigen het Green Key Schild aan het 'Greenteam' van Van der Valk Hotel Leiden. (Foto: Chris de Waard).

Duurzaamheidscertificaat voor Van der Valk Hotel Leiden

Het Van der Valk Hotel Leiden aan de Haagse Schouwweg heeft als eerste hotel in de regio het Gouden Greenkeycertificaat behaald. De Green Key is het internationale keurmerk voor bedrijven in de toerisme- en recreatiebranche en voor vergader- en congreslocaties, die serieus en controleerbaar bezig zijn met duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en zorg voor het milieu in het bedrijf zelf en de natuur in hun omgeving.

De Green Key staat garant voor de vrijwillige inzet van de ondernemer om meer aan het milieu te doen dan de wet- en regelgeving van hem verlangt. Om voor de Green Key in aanmerking te komen moeten ondernemers veel maatregelen nemen met betrekking tot milieuzorg en MVO. Deze maatregelen zijn deels verplicht en deels optioneel. Green Key Nederland kent drie niveaus: Brons, Zilver en Goud. Hoe meer optionele maatregelen een ondernemer invult, hoe hoger de uiteindelijke uitslag is.

Van der Valk Hotel Leiden is het eerste hotel in de Leidse regio met een Gouden Greenkey certificering. Om aan de eisen van de Greenkey organisatie te voldoen is een samenwerkingsverband aangegaan met de Hogeschool Leiden. Floris Wakka, student van de afdeling Commerciële Economie, kreeg als opdracht voor zijn afstudeerproject om Van der Valk klaar te stomen voor het behalen van het certificaat en om er voor te zorgen dat duurzaamheid en MVO ook verankerd zouden worden in de organisatie van het bedrijf. Het succes van duurzaam en maatschappelijk ondernemen is namelijk een verantwoordelijkheid van werkgever- en werknemer.

Voorbeelden van investeringen zijn het ombouwen van gloeilampen en halogeenverlichting naar spaar- en LED-verlichting. Deze investering moet binnen 12 maanden gerealiseerd zijn. Andere voorbeelden zijn klimaatbeheersingapparatuur, een besproeiinginstallatie met regenwater, 100% groene stroom, 100 % groen gas in 2012 en het verminderen van verpakkingsmateriaal. Op de menukaart komen steeds meer biologische- en streekproducten. Met dan laatste wil general manager Frans Schohaus van het Van der Valk hotel ook meedingen naar de award die de Leidse Partij voor de Dieren later dit jaar wil gaan uitreiken aan het meest diervriendelijke restaurant van Leiden.

Naast bovenstaande maatregelen wordt er ook een bijdrage van het personeel en de gasten gevraagd. De medewerkers leveren een belangrijke bijdrage door bewust om te gaan met het milieu. Het scheiden van afval, het gebruik van duurzame producten en het zuinig omgaan met energie begint immers bij de medewerkers. Van der Valk heeft hier een e-learning-module voor ontwikkeld. Ook wordt er een heus ‘greenteam’ aangesteld dat bestaat uit medewerkers uit alle geledingen van het bedrijf.

Van de gasten wordt gevraagd om afval te scheiden en zij kunnen er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een dagje langer te doen met het linnengoed in de hotelkamer. 

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×