Molens open voor publiek tijdens Leidse Molendag

Op zondag 18 september is het weer tijd voor de Leidse Molendag. De negen Leidse molens zijn dan open voor publiek en laten, als de wind het toelaat, zien wat zij in hun mars hebben. Leiden telt twee korenmolens, twee houtzaagmolens en vijf poldermolens. Als het weer geschikt is, laten de vrijwillige molenaars zien hoe die molens graan tot meel vermalen, planken kunnen zagen en water kunnen oppompen. Ook de verschillende constructies zijn het bekijken waard. Zo zijn er een standaardmolen, twee houten met rietgedekte achtkantige stellingmolens op schuur, twee wipmolens, drie ronde stenen grondzeilers en één ronde stenen stellingmolen.

Er is een stempel(fiets)route uitgestippeld, die langs alle molens loopt. Bij iedere molen kan gestart worden en is een stempelkaart te koop voor €2,50. Wie minimaal vijf stempels heeft binnengehaald, krijgt een herinnering aan de Leidse Molendag 2011. Ook zijn in alle deelnemende molens souvenirs te koop. Molen de Put verkoopt ook meelproducten, waaronder pannenkoekenmix. Bij enkele andere molens kunnen bezoekers uitrusten, met wat lekkers. Kinderen kunnen tussen 11.00 en 15.00 uur een bezoek brengen aan de Probibliobus die bij de Stadsmolen aan de Gooimeerlaan staat. In die bus kunnen ze onder andere een digitaal zoekspel doen, of voor journalist spelen. Bij de bus zijn ook gratis molenpaspoorten en fietsroutes verkrijgbaar.

Meer informatie over de Molendag staat op www.molensinleiden.nl.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×