Krokodillenkop uit toiletbunker bij Naturalis

Bezoekers van Naturalis kunnen de komende maanden een krokodillenkop bewonderen die is opgegraven uit een zogenaamde toiletbunker in Scheveningen. Toen vrijwilligers van het Atlantikwall Museum Scheveningen op 24 juli bezig waren met het uitgraven van de bunker, stuitten zij in de onderliggende beerput tussen het puin, op een half gemummificeerde krokodillenkop. Omdat de bunker kort na de Tweede Wereldoorlog afgesloten is, moet die kop er al heel lang gelegen hebben. Mogelijk heeft de geprepareerde kop in een nabijgelegen Vila aan de wand gehangen, en hebben Duitse militairen hem geroofd en meegenomen naar de bunker, waar hij mogelijk ook aan de muur gehangen heeft. Vlak na de overgave in mei 1945 hebben de Duitsers de bunkers in Den Haag en omgeving verlaten. Daarna hebben de Canadese gezagstroepen de bunkercomplexen samen met de Prinses Irene Brigade ontwapend. Ergens in die periode moet de krokodillenkop in de gierkelder zijn beland. Door het lange verblijf in de stoffige en vochtige bunker verkeerde de krokodillenkop in een slechte staat. Experts van Naturalis hebben de kop schoongemaakt en in ere hersteld. Het gaat om de kop van een zeekrokodil, die waarschijnlijk uit de buurt van Nieuw Guinea komt.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×