Het lapje grond aan de Zuidsingel waar een projectontwikkelaar 18 koopappartementen voor studenten wil ontwikkelen. (Foto: PR).

Buurt loopt te hoop tegen bouwplan studentenwoningen

De bouwplannen van KN vastgoed uit Zoetermeer voor 18 koopappartementen op een stukje grond aan de Zuidsingel in Leiden zijn kansloos. Dat zegt voorzitter Hans Ranselaar van wijkvereniging ‘Tussen de Rijnen‘. “We hebben van de gemeente de toezegging gekregen dat het aantal benodigde parkeerplaatsen in onze wijk niet zou verminderen. Door deze bouwplannen zijn 21 parkeerplaatsen extra nodig.” Wijkvereniging ‘Tussen de Rijnen’, die actief is in de Oostelijke binnenstad, vindt dat de gemeente haar eerdere toezeggingen moet nakomen. Ranselaar: “Het bestemmingsplan is duidelijk over de parkeerplaatsen.” In een brief aan de gemeente heeft de wijkvereniging haar bezwaren tegen de plannen kenbaar gemaakt.

Volgens de wijkvereniging heeft de projectontwikkelaar op verzoek van de gemeente geprobeerd om de problemen te omzeilen door de woningen alleen aan studenten te verkopen. “Er zijn echter geen aparte parkeernormen voor studenten. Bij de bouw van de appartementen moet aan de bestaande regelgeving worden voldaan en zijn er 21 parkeerplaatsen nodig.  Het kleinste appartement heeft een oppervlakte van 27 m2  en moet 100.000 euro kosten. De bouw van een studentenflat bij de Meelfabriek op 150 meter van de Zuidsingel is wel in het bestemmingsplan opgenomen, maar wordt niet uitgevoerd. De gemeente Leiden wil wat niet kan,” aldus Ranselaar. “Maar wat wel kan, gebeurt niet. De studenten zijn de dupe.”

Ook de bewoners rond het project hebben negatief gereageerd op te plannen. Op de plaats waar vroeger twee woningen stonden, komen straks minimaal 18 nieuwe bewoners. Omwonenden hebben hun bezwaren verwoord in een brief aan de gemeente Leiden die door 82 van hen werd ondertekend. De bewoners vrezen voor de brandveiligheid, overlast door rondslingerende fietsen, verkeerd geparkeerde auto’s en lawaai. Ook maken zij zich grote zorgen over het leefklimaat in dit pittoreske buurtje. Een studentenflat past hier volgens de bewoners niet in.

Volgens de wijkvereniging zijn de bezwaren zo overtuigend dat er niet gebouwd kan worden. In soortgelijke zaken laat de rechter de parkeernormen zwaar wegen. Het zal volgens Ranselaar nog lang duren voordat de rechter duidelijkheid heeft gegeven: “De studenten van nu zullen afgestudeerd zijn als de appartementen ooit gebouwd gaan worden.”

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×