Gemeente verhuist op termijn naar nieuwbouw bij station

Afgelopen avond vergaderde de Leidse gemeenteraad over de plannen voor het stationsgebied. In het bijzonder over het Rijnsburgerblok dat als eerste bebouwd gaat worden. Op de plek van het voormalige gat van Van der Putte waar nu tijdelijk fietsen gestald kunnen worden, komt kantoor- en winkelruimte aangevuld met appartementen. Veel partijen maken zich zorgen over de enorme hoeveelheid nieuwe kantoorruimte die er wordt gerealiseerd. Het kan niet anders dan dat ten koste gaat van oudere kantoorgebouwen in Leiden en omgeving en voor dat soort panden dreigt langdurige leegstand, waardoor herontwikkeling noodzakelijk of wenselijk wordt. Het geld daarvoor is er niet en wordt ook niet gedekt in de stationsplannen.

Wethouder Van Woensel maakte bekend dat de gemeente Leiden zelf een grote afnemer wil worden van die nieuwe kantoren bij het station. Tegen de tijd dat het oude belastingkantoor, waar nu gemeente-ambtenaren een werkplek hebben, rond 2020 wordt gesloopt, kunnen die naar de nieuwe kantoren verhuizen, De gemeente is daarmee een potentiele afnemer van maar liefst 12.000 m2 (van de 18.000 m2) van de nieuwe kantoorruimte.

Samen met de kantoorruimte die de Kamer van Koophandel en de Rabobank nodig hebben, zit de nieuwbouw dan meteen vol, zo hield Van Woensel de raadsleden voor. Met die KvK en de Rabobank is de gemeente in een stevige onderhandeling verwikkeld. Om het stationsgebied volgens de plannen van stedebouwkuindig bureau Maxwan te ontwikkelen, moeten de panden van beide oprganisaties tegen de vlakte. De Rabobank wil daar alleen mee instemmen als de eigen ontwikkelaar wordt aangezocht voor de nieuwbouwplannen. Van Woensel wil de handen vrij houden en de panden verwerven. “Maar we gaan er geen goud voor betalen. Als we er niet uitkomen, bouwen we er gewoon omheen.”

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×