Curieuze medisch elektrische apparaten Boerhaave in de schijnwerpers

Aanstaande zondag staan de curieuze medisch elektrische apparaten uit de collectie van Museum Boerhaave in de schijnwerpers. Conservator Dr. Mieneke te Hennepe geeft dan een lezing over 19de-eeuwse medische elektriciteit, en vertelt over de medische instrumenten die het museum onlangs samen met bijbehorende prenten en kettingen, heeft verworven.

De elektriciteit begon in de 19e eeuw aan een grote opmars in de samenleving. De geneeskunde vormde daarop geen uitzondering. Gloei-elektroden verdrongen bijvoorbeeld de aloude brandijzers. Het werd zelfs mode elektrische prikkels te gebruiken voor de genezing van allerlei lichamelijke en geestelijke kwalen. Het succes van zo’n behandeling was echter niet altijd even duidelijk. De lezing begint om 14.00 uur en is na betaling van een toegangskaartje voor het museum, gratis. Op www.museumboerhaave.nl staat meer informatie.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×