De initiatiefnemers van Beelden in Leiden lieten zich inspireren door vergelijkbare initiatieven in andere europese steden zoals het Antwerpse Middelheimmuseum. (Foto: Middelheimmuseum).

Nieuwe stichting zet beelden op Hooglandse Kerkgracht

Leiden is en kunststichting rijker. Vorige week werd de stichting ‘Beelden in Leiden‘ opgericht die komende zomer een beeldenexpositie aan de Hooglandse Kerkgracht gaat organiseren. Beelden van aankomende Nederlandse kunstenaars zullen van juni tot en met augustus 2012 onder de bomengalerij te zien zijn. Het is de bedoeling dat er jaarlijks een andere beeldententoonstelling komt. Nog dit jaar zal de stichting Nederlandse kunstenaars vragen foto’s van hun meest prominente beelden in te sturen.

Een vakjury onder leiding van Jop Ubbens, directeur van internationaal veilinghuis Christies, zal bepalen welke beelden op  de zomertentoonstelling te zien zijn. Het best beoordeelde beeld krijgt een prijs die vernoemd zal worden naar een bekende Leidse kunstenaar. Dit beeld zal langere tijd in Leiden te zien blijven.

Stichting Beelden in Leiden zag het leven na een discussie via de website LinkedIn. Naar aanleiding daarvan besloot een zevental om in Leiden, in navolging van andere steden, ook een beeldenexpositie te organiseren. Voorzitter van de stichting is Joque Mulder, secretaris  Renée van Aken en penningmeester Bob Goulooze. De overige vier bestuursleden, Arjen Pels Rijcken, Marcus Rooijakkers, Herman Scholten en  Nelleke van Varick, richten zich elk vanuit hun eigen disciplines  op respectievelijk fondsenwerving, organisatie, communicatie en artist relations.

“Eerste verkennende contacten met gemeente, onderwijsinstellingen, kunstenaars en Leidse bedrijven laten zien dat het enthousiasme voor een dergelijk particulier initiatief groot is. Naar verwachting zal het project sterk bijdragen aan het imago van Leiden als cultuurstad en tevens een stimulans voor de lokale economie zijn,” zo laat voorzitter Joque Muder weten.

Advertentie

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×