Leids wetenschappelijk onderzoek goed voor economie

Volgens de Universiteit Leiden en het LUMC, is het Leidse wetenschappelijk onderzoek goed voor de economie. De universiteit en het LUMC lieten de economische impact van hun onderzoek in kaart brengen en constateerden dat iedere euro die in Leids onderzoek gestoken wordt, zich bijna vier keer terugbetaalt. In 2010 besteedden het LUMC en de universiteit samen 337 miljoen euro aan onderzoek. Dit onderzoek en de bedrijfsmatige exploitatie daarvan leverden de Nederlandse economie een bruto toegevoegde waarde op van 1,3 miljard euro. Gerekend in termen van werkgelegenheid, zorgden het wetenschappelijk onderzoek en de kennisexploitatie van Universiteit Leiden en LUMC direct en indirect voor ongeveer 18.000 banen in Leiden, Zuid-Holland en Nederland samen.

Bij het onderzoek werd gekeken naar de economische effecten van vier soorten activiteiten. De impact van het wetenschappelijk onderzoek zelf, leverde de Nederlandse economie ruim 700 miljoen euro en 9.000 banen op. De impact van investeringen in een goede infrastructuur en omgeving voor bedrijven, in Leiden betekent dit vooral: investeringen in het Leiden Bio Science Park, leverde de Nederlandse economie 456 miljoen euro en ruim 6.000 banen op. De impact van valorisatie van onderzoek zoals inkomsten uit licenties en spin-offs leidde tot 140 miljoen euro en bijna 2.000 banen in Nederland. Overige impact, bijvoorbeeld als gevolg van toerisme, congresbezoek en musea zorgde voor 9 miljoen euro en 134 banen in Nederland. De economische toegevoegde waarde van wetenschappelijk onderwijs is niet meegerekend.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×