Verborgen Krachten bij Boerhaave

Gisteren opende kern)energiekenner en Tweede Kamerlid Diederik Samson bij Museum Boerhaave de tentoonstelling Verborgen Krachten: Nederlanders op zoek naar energie.

Nederland staat vooral bekend vanwege de strijd tegen het water. De zoektocht naar energiebronnen maakt veel minder deel uit van het standaardbeeld van de Nederlandse geschiedenis. Ten onrechte, zo toont Verborgen Krachten. De zoektocht naar energie is bepalend geweest voor het lot van het land. Ging het goed met de brandstofwinning, dan ging het goed met Nederland. Bij de tentoonstelling verschijnt de bundel Verborgen Krachten, Nederlanders op zoek naar energie met veertien essays. Hierin krijgt de lezer de hoge pieken en diepe dalen van de nationale energiegeschiedenis voorgeschoteld. Het perpetuum mobile van ’s Gravesande, het verrijkte uranium van Jaap Kistemaker en de getemde bolbliksems van ingenieur Dijkhuis. Ook besteedt de tentoonstelling aandacht aan Marie Curie, die voor haar baanbrekende werk honderd jaar geleden de Nobelprijs voor de scheikunde won. De bezoeker krijgt een niet eerder vertoond, origineel, radiumpreparaat te zien, dat Madame Curie in 1911 voor onderzoek meenam naar het Leidse koudelaboratorium van Kamerlingh Onnes. Vanwege de strenge regelgeving zal het transport van het radioactieve preparaat vanuit Vlissingen over 3 weken plaatsvinden. Tegelijk met Verborgen Krachten gaat ook een speciale foto-expositie over het leven en werk van Marie Curie van start, met foto’s van het Institut Curie uit Parijs. 

De tentoonstelling is tot en met 18 maart te zien.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×